Bitcoin’in yatay hareket ettiği bir haftayı geride bıraktık. Haftaya 3585$ (BITFINEX) seviyesinden başlangıç yapan Bitcoin, hafta kapanışını 3610$ seviyesinden yaparak bu hafta da değerini korumuş oldu. Bitcoin’deki bu yatay hareketin altcoin tarafını, kısmen de olsa olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.
Bitcoin, bir önceki hafta gelen satışlar sonucunda, L2 (3600$) seviyesine gerilemişti. Bu haftanın açılışını da bu seviyenin üzerinde yaptı. Sakin geçen pazartesi gününün ardından, salı günü bu seviyenin aşağı doğru kırıldığını ancak gelen alımlar ile gün kapanışının yine L2 (3600$) seviyesinin üzerinde olduğunu görüyoruz. Haftanın geri kalanında da L2 (3600$) seviyesi destek olarak çalışmış. RSI tarafında bozulan yükselen trendin ardından fiyat hareketi ile paralel olarak yatay bir görünüm olduğunu söyleyebiliriz.
Grafiğe daha yakın plandan baktığımızda, D1 düşen trendinin halen devam ettiğini görüyoruz. Haftanın tamamında, yataydaki 3680$ seviyesinin kuvvetli direnç olarak çalıştığını söyleyebiliriz. Bu seviyenin geçilememesi, fiyatın halen kararsız hareket ettiğini gösteriyor. Nitekim cumartesi ve pazar günlerinin barlarını incelersek, ayılar ve boğalar arasındaki savaşın ciddi anlamda kızıştığı yorumunu yapabiliriz. Hacim tarafında bu hafta da zayıf bir tablo görüyoruz. Hacimdeki zayıf seyir ile son bir buçuk aylık düşen trend iyice sıkışık bir hal almış.
Üstel Hareketleri Ortalamalara (EMA) baktığımızda, günlük grafikte EMA21’in fiyatı halen baskıladığını görüyoruz. Günlük grafikteki EMA21 baskısının, 4 saatlik grafikte EMA100 baskısı ile örtüştüğünü söyleyebiliriz. Hafta kapanışında ise her iki zaman diliminde de fiyat EMA21’in aşağısında bulunuyor. Bu durumun olumsuz bir tablo oluşturduğunu söyleyebiliriz. Piyasada rahatlama olması için öncelikli olarak 4 saatlik grafikte EMA100’ün, günlük grafikte EMA21 ve EMA50’nin üzerine geçiş yapılması ihtiyaç var.
Bitcoin’deki bu yataylık maalesef can sıkıcı ve endişe verici hale geldi. Özellikle de 3200$ dip bölgesine de yakın olmak, yatırımcılar olarak psikolojimizi olumsuz yönde etkiliyor. Ancak bunlar da piyasanın bir parçasını oluşturuyor ve tecrübemizi artırıyor. Mevcut duruma gelirsek, iki haftadır kararsız piyasa ortamı etkisi altındayız. Aslında kısa/orta vadede D1 düşen trendinin, uzun vade de A düşen trendinin baskısı altında fiyat hareketi düşmeye devam ediyor. Dolayısı ile teknik olarak yükselen trendden henüz bahsedemiyoruz. D1 trendinin bozulması ile trendi yeniden yorumlamak daha uygun olacaktır. Kısa vade için L2 (3600$) seviyesi önemli destek bölgemizi oluşturuyor. Bu seviyenin altında baskının devam edeceğini değerlendiriyorum. L2 (3600$) seviyesinin üzerinde öncelikle 3680$ seviyesinin geçilmesi gerekiyor. 3680$ seviyesi yukarı kırılımında L3 (3900$) ve D1 düşen trendi direnç olarak karşımıza çıkacaktır.
Burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR.(Analiz tarihi: 28.01.2019)
Grafik Kaynak: TradingView