Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır.(Analiz tarihi: 29.10.2018)
Haftaya 6585$ seviyesinden başlangıç yapan Bitcoin, hafta içerisinde en yüksek 6630$, en düşük ise 6470$ seviyesini test etti. Hafta boyunca 160$’ lık bir bant aralığında hareketini sürdüren BTC, hafta kapanışını 6480$ seviyesinden yaparak %1,5 değer kaybetti. Bu haftayı ilginç yapan asıl olay ise Bitcoin’ in son bir yılındaki en düşük hacimle işlem görmesi oldu. Piyasadaki diğer kripto paralara baktığımızda ise (piyasa değeri bakımından ilk 100 kripto parayı kastederek) benzer şekilde hacim problemi olduğunu görüyoruz. Şimdi hafta içerisindeki gerçekleşen teknik olayları inceleyerek devam edelim.
Bu haftaki yatay hareket ile birlikte, grafiklerde belirttiğim önemli destek ve direnç seviyeleri test edilmedi. Dolayısı ile teknik grafiklerin sadeliğin koruduğunu söyleyebiliriz. Grafiklerin hacim bölümüne dikkat edersek; hafta boyunca hacmin azalarak devam ettiğini net bir şekilde görüyoruz. Birinci grafiğin hacim bölümünde ise hacim barlarının önceki zamanlara nazaran ne kadar kısaldığı görülüyor. RSI tarafında ise 50’ den 45 değerine doğru fiyat ile paralel bir hareket oluşmuş. Bu gelişmeler neticesinde esas değerlendirmemizi yapabiliriz.
Piyasanın üzerinde ölü toprağı var desek yanlış bir yorum yapmış olmayız diye düşünüyorum. 2017 yılını (özellikle de BTC’ nin tarihi zirvesini yaptığı aralık ayını) düşündüğümüzde, Bitcoin’ deki o yüksek volatiliteli hareketlerin yerini, bu hacimsiz ve düşük volatiliteli hareketlerin alacağını tahmin etmezdik. Ancak ben bu durumu uzun vade için olumlu olarak değerlendiriyorum. Dokuz aylık düşüş trendinin ardından, iki aydır yatay trendin devam etmesini, yükseliş için enerji depolanması olarak yorumluyorum. Tabi benim bu şekilde düşünmem piyasanın bu yönde hareket edeceği anlamını taşımıyor. Dolayısı ile yatırımlarımızı duygularımızı mümkün olduğunca körelterek ve piyasa ile inatlaşmadan yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de alım ve satım ve zararı durdurma (Stoploss) stratejilerimizi geliştirip, güncelleyip, uygulamamak gerekiyor. BTC’ nin mevcut durumu için ise, yatay D (6100$) – C (6800$) kanalının halen aktif olduğunu söyleyebiliriz. İkinci grafikte belirttiğim L1 kısa vade yükselen trendi de önemli destek olarak takibimizde olmalıdır. L1 trendinin altında, ikinci grafikte belirttiğim yatay seviyeler kısa vade destek bölgeleri olarak gündeme gelecektir. Sırasıyla A trendinin ve C (6800$) seviyesinin yukarı kırılması halinde piyasaya canlılık geleceğini düşünüyorum.
Bitcoin’ in hareketli ortalamalar grafiğinde; MA21’ in bir haftadır MA50 üzerinde olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte fiyat da aynı çizgide hareketini sürdürmüş. Ancak bu hafta sonunda fiyatın MA21 ve MA50’ yi aşağı kırdığını görüyoruz. Bunu kısa vade için olumsuz olarak değerlendiriyorum. Fiyatın öncelikle MA21 ve MA50 üzerinde kalması ile kısa vadede rahatlama olacağını ve MA200 direnç bölgesinin hedefleneceğini düşünüyorum.
Grafik Kaynak: Tradingview