Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır.(Analiz tarihi: 01.10.2018)
Hazırlamış olduğum grafikler GÜNLÜK bazlı olup ölçeği LOGARİTMİKTİR.(Her kırmızı veya yeşil bar bir günü temsil etmektedir.)
Bitcoin, haftaya 6700$ seviyesinden başlangıç yaptı ve hafta içerisinde 6330$ ve 6830$ seviyeleri arasındaki 500$’ lık bantta dalgalanma gösterdi. Hafta kapanışını ise 6600$ seviyesinden yaparak %1,5 değer kaybetmiş oldu. Hafta içerisindeki gerçekleşen teknik olayları inceleyerek devam edelim.
Bitcoin’ in haftaya iki kırmızı bar ile başladığını görüyoruz. Bu düşüş hareketi fiyatı 6700$ seviyesinden 6330$ seviyesine taşımış. Bu aşamada FIBO2 0.236 (6484$) seviyesi aşağı yönlü kırılmış. Çarşamba günü barında bu seviye yeniden yukarı yönlü test edilmiş ancak kapanış yine aşağıda gerçekleşmiş. Perşembe günü ise piyasaya gelen alım ile yukarı yönlü hareket söz konusu. Bu hareket Cuma günü de devam ederek fiyatı 6830$ seviyesine çıkarmış. C (6800$) seviyesinin önemli direnç bölgesi olduğunu daha önceden belirtmiştim. Yine aynı şekilde direnç olarak çalışmış ve fiyat geri çelikmiş. Burada fiyatın ikinci grafikte belirtmiş olduğum L1 trendine dokunması, fiyat hareketinin L0-L1 trendleri arasında sıkıştığını göstermektedir. Hafta sonu hareketinin ise FIBO2 0.236 (6484$) desteğinde sürdüğünü söyleyebiliriz. Hacim ve RSI tarafında, fiyatın bant hareketine paralel stabil bir görünüm mevcut. Bu gelişmeler neticesinde esas değerlendirmemizi yapabiliriz.
Bitcoin, bu hafta 6000$-7000$ bandına 7 günlük bar daha ekledi ve son 112 günün 81 günü bu bant aralığında kalmış oldu. Bu çerçevede birinci grafiğe baktığımızda C (6800$) direncinin altına kalındığı sürece 6000$-7000$ bandındaki bar sayısının artacağı görülüyor. Tabi bunu olumsuz olarak değerlendirmemek gerekir. Fiyatın önce C (6800$), sonrasında da A trendini yukarı kırması durumunda 6000$-7000$ güçlü destek görevi alacaktır. Ancak belirttiğim kırılımların mutlaka ve mutlaka hacim desteği ile kırılması gerekiyor. Öte yandan ikinci grafiğe baktığımızda fiyatın iki aylık süre içerisinde L0-L1 trendleri arasında sıkıştığını görüyoruz. Bu sıkışma neticesinde bir yöne kırılım kaçınılmaz olacaktır. Kırılım tarihini net olarak söylemek mümkün değil. Ancak trendlerin kesişim bölgesi 20-21 Ekim tarihlerine denk geliyor. Kırılım yönüne göre grafikteki kısa vade destek ve dirençleri takip etmek faydalı olacaktır. Burada aklımı kurcalayan başka bir husus ise piyasa yapıcının ayı veya boğa tuzağı yapabileceği olasılığıdır. Bu durumlar için ise sıkı takip etmek ve soğukkanlı olmak gerekiyor.
Fiyat hareketiyle birlikte hareketli ortalamaların iyice birbirine yaklaştığını görüyoruz. Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde bu bölgenin daha da belirginleşeceğini ve ilerleyen dönemler için fiyatın bulunduğu konuma göre destek veya direnç bölgesi teşkil edeceğini düşünüyorum.