Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır.(Analiz tarihi: 10.09.2018)
Hazırlamış olduğum grafikler GÜNLÜK bazlı olup ölçeği LOGARİTMİKTİR.(Her kırmızı veya yeşil bar bir günü temsil etmektedir.)
Kripto para piyasasının geneli için çok kötü bir hafta geride kaldı. Haftaya 7300$ seviyesinden başlayan BTC, hafta içerisinde 6100$ seviyesine kadar geriledi. Hafta kapanışını ise 6280$ seviyesinden yaparak %14’lük bir değer kaybı yaşadı. BTC tarafındaki bu negatif hareketin, altcoin tarafını da ciddi şekilde olumsuz etkilediğini görüyoruz. Hafta içerisindeki gerçekleşen teknik olayları inceleyerek devam edelim.
BTC haftaya FIBO2 0.5 (7183$) seviyesinin üzerindeki ikinci gün kapanışını yaparak başladı. Bu seviyenin Salı gününü de bu seviyenin üzerinde geçirmeyi müteakip Çarşamba günü çok ciddi bir satış geldiğini görüyoruz. Öyle ki oluşan bar FIBO2 0.5 (7183$), FIBO2 0.382 (6875$), C (6800$) ve L0 desteklerinin tamamını aşağı yönlü kırmış. Perşembe günü oluşan barda ise FIBO2 0.236 (6491$) seviyesinin altına savrulma olmuş ancak gün kapanışı bu seviyenin tam üzerinde gerçekleşmiş. Cuma ve Cumartesi günleri ise satış baskısının devam ettiğini görüyoruz. Bu satış baskısı fiyatı D (6100$) seviyesine taşımış. Pazar günü ise bu seviyeden FIBO2 0.236 (6491$) seviyesine kadar tepki oluştuğunu görüyoruz. Hacim tarafında özel bir durumun olmadığını görüyoruz. RSI tarafında ise fiyatın sert düşüşü ile birlikte RSI’ nin de aşağı sert kırıldığını görüyoruz. Bu kırılım RSI değerini 34 seviyesine kadar taşımış. Pazar günü gelen alımlar RSI’ nin yeniden yukarı yönelmesini sağlamış. Bu gelişmeler neticesinde esas değerlendirmemizi yapabiliriz.
Piyasanın bu haftaki durumu, kripto para piyasasının ne kadar risk içerdiğini gösteren canlı örneklerden biri oldu. Bir önceki hafta %9 artış gösteren BTC’ nin, bu hafta %14 değer kaybetmesinin yatırımcı psikolojisini oldukça zorladığını görüyoruz. Geçtiğimiz hafta belirttiğim yükselen takozun formasyonunun çalışma beklentisi tüm yatırımcılar için mevcuttu. Ancak temel analiz kapsamında ciddi olumsuz bir gelişme yaşanmamasına rağmen, aşağı yönlü hareketin oldukça şiddetli gerçekleşmesiyle durumun bir nevi silkeleme niteliği de kazandığını düşünüyorum. Mevcut durum için L0 trendinin ve C (6800$) desteğinin kırılması görünümü maalesef negatif hale getirdi. Fiyatın geldiği noktada D (6100$) trendi önemli destek bölgemiz. Piyasanın soluklanması adına D (6100$) ve FIBO2 0.236 (6491$) arasında bir süre yatay hareket etmesini bekliyorum. D (6100$) seviyesinin altındaki kapanışlar öncelikle 5850$ seviyesinin müteakibinde ise 5750$ dip bölgesini destek olarak gündeme getirecektir. Yukarı yönlü harekette ise FIBO2 0.236 (6491$) seviyesinin üzerinde C (6800$) bölgesi direnç olarak karşımıza çıkacaktır.
WMA200’ün daha önceden direnç olarak çalıştığını belirtmiştim. Bu hafta da yukarı yönlü kırılım gerçekleşmesine rağmen gelen satışlar neticesinde fiyat, WMA200’ ün üzerinde tutunamadı ve tüm hareketli ortalamaları aşağı kırdı. Orta vadede fiyatın WMA200’ ün üzerinde kalıcı olması bize boğa piyasası ile ilgili fikir verecektir. Mevcut durumda için ise fiyatın tüm ortalamaların altına inmesi tabloyu maalesef olumsuz yapıyor.