Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır.(Analiz tarihi: 04.06.2018)
Hazırlamış olduğum grafikler GÜNLÜK bazlı olup ölçeği LOGARİTMİKTİR.(Her kırmızı veya yeşil bar bir günü temsil etmektedir.)
Bitcoin, 10000$ seviyesinden başladığı düzeltme hareketini bu hafta nihayet sonlandırarak toparlanma ve yükseliş aşamasına geçti. Haftaya 7330$ seviyesinden başlangıç yapan BTC hafta kapanışını 7700$ seviyesinden yaparak %5 değer kazandı. BTC’ deki bu toparlanma ile birlikte geçtiğimiz bir ay içerisinde %35-50 değer kaybına uğrayan birçok altcoin için de yükselişe geçtiğini görüyoruz. Piyasadaki bu olumlu hava bir süredir stres ve endişe içinde bulunan biz kripto para yatırımcıları için gerçekten de moral oldu. Şimdi hafta içerisinde oluşan teknik olayları inceleyip değerlendirmemize geçelim.
Bitcoin’in haftanın ilk gününde 7330$ seviyesinden 7030$ seviyesine sert düşüş gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu satış dalgası ile destek konumunda olan D trendinin altına da bir miktar sarkma oluşmuş. Bu düşüşün ardından ise gelen alımlarla uzun bir bar ile yukarı yönlü dönüş hareketi oluşmuş. Bu barın oluştuğu gündeki hacim barı, düşüş trendinin ardından dönüş gerçekleşen diğer günlerdeki hacim barlarına nazaran oldukça zayıf kaldığını ayrıca belirtmek istiyorum. Haftanın geri kalan günlerinde ise yukarı hareketin devam ettiğini görüyoruz. Haftanın son gününde ise C (7700$) trendinin yukarı kırılmaya çalışılmış ancak henüz başarılı olunamamış. RSI indikatörü ise önceki dönüş hareketlerinde olduğu gibi 30 seviyesinden yönünü yukarı çevirmiş. Bu gelişmeler neticesinde esas değerlendirmemizi yapabiliriz.
Bitcoin’in bu haftaki performansı üzerimizdeki stresi bir nebze aldı. Ancak piyasanın genel durumundaki havanın halen güven verici olmadığı kanaatindeyim. Özellikle de son birkaç haftadır üzerinde durduğum hacmin düşüş eğiminde olması bizlere piyasadaki alım iştahının azaldığını gösteriyor. Aslında bu tür teknik göstergeler piyasada gerçekleşen döngüler içerisinde belli safhaları oluşturuyor. Piyasanın hareketlenmesi ve yeni heyecanın yakalanması için teknik verileri destekleyen olumlu haberlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Mevcut durumda ise 7030$ seviyesinden dönüş yapan BTC’ nin, C (7700$) direncini kırmaya çalıştığını görüyoruz. BTC’ nin kısa vade içerisine yaptığı bu hareketleri daha net görmek adına daha yakın tarihi gösteren ikinci bir grafiği hazırlama gereği duydum(Büyük grafikte göremediğimiz ara dirençleri daha net görmekteyiz.). Belirttiğim C (7700$) trendini hazırlamış olduğum ikinci grafikteki FIBO2 0.236 (7732$) seviyesinde daha net görüyoruz. Ayrıca, ikinci grafikte 10000$-7000$ düşüşünün ardından oluşan FIBO diğer seviyelerinin de güzel çalıştığını söyleyebilirim. FIBO2 0.236 (7732$) seviyesi yukarı kırılımında FIBO2 0.382(8166$) seviyesi direnç olarak gündeme gelecektir. Bu seviyenin üzerinde ise FIBO2 0.5(8517$) seviyesi takibimizde olmalıdır. Piyasaya yeniden düşüş trendi hakim olursa 7250$ seviyesinde bir ara destek bölgemiz bulunuyor. Satış baskısının devam etmesi durumunda ise bir önceki dip seviyemiz olan 7030$ seviyesi takibimizde olmalıdır. Bu seviye aşağı kırılır ise B trendi yeniden gündeme gelecektir. RSI indikatörü 30 seviyesinde yönü yukarı çevirerek olumlu sinyali vermişti. Yönün halen yukarı olması olumlu sinyali destekliyor. RSI değerinin 50-55 seviyesinin üzerine geçmesinin piyasaya hareketlilik getireceğini düşünüyorum. Ancak hacim desteği gelmezse fiyat hareketi yeniden sınırlanacaktır.