Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır. (Analiz tarihi: 06.05.2018)
Hazırlamış olduğum bu grafik GÜNLÜK bazlı olup ölçeği LOGARİTMİKTİR (Her kırmızı veya yeşil bar bir günü temsil etmektedir).
BTC yatırımcıları için olumlu geçen bir haftayı daha geride bıraktık. BTC’nin fiyat hareketine bakacak olursak; haftaya 9360$ seviyesinden başlangıç yaptığını ve hafta içerisinde 10000$ direncini test ettiğini görüyoruz. Ancak bu seviyede tutunamayarak hafta kapanışını 9630$ seviyesinden yapması neticesinde %2.8 değer kazanmış oldu. BTC bu hareketi ile yatırımcısını memnun ederken, birçok altcoin bu harekete ters tepki gösterdi. Piyasa değeri yüksek olan birkaç altcoin haricinde çoğu altcoin %5 ile %15 arasında değer kaybederek yatırımcılarını maalesef hayal kırıklığına uğrattı. Şimdi hafta içerisinde oluşan teknik olayları inceleyip değerlendirmemize geçelim.
BTC’nin haftaya FIBO 0.236 (9396$) seviyesinin hemen altında başlangıç yaptığını görmekteyiz. İki barlık düşüş hareketinden sonra hafta ortasında yön tekrar yukarı dönmüş durumda. FIBO 0.236 (9396$) seviyesinin güçlü bir bar ile yukarı kırıldığını görüyoruz. Haftanın geri kalanında ise yükselişin devam ettiğini, ancak haftanın son günü gelen satış baskısı ile yeniden FIBO 0.236 (9396$) seviyesine bir dokunuş yapıldığını görmekteyiz. RSI bölgesinde alımların yeteri kadar iştahlı olmadığını, fiyatın artarken RSI seviyesinin düştüğünü ve uyumsuzluk oluştuğunu söyleyebilirim. Bu gelişmeler neticesinde esas değerlendirmemize geçelim.
BTC A trendini kırdıktan sonra karşılaştığı dirençleri kırmaya devam ediyor. Bu hafta FIBO 0.236 (9396$) seviyesinin geçilmesini ve bu seviyenin üzerinde dört günlük kapanış yapılmasını oldukça olumlu buluyorum. Ancak BTC 10000$ psikolojik direnç seviyesini test ederken yeterli hacmin olmaması, bununla birlikte fiyat ile RSI arasında negatif uyumsuzluk oluşması kısa vade için olumsuz bir görüntü oluşturmuş durumda. Yine de BTC’nin yoluna dinlenerek devam etmesi orta ve uzun vade açısından çok daha iyi olacaktır. BTC’nin 9000$-10000$ bandında bir süre hareketine devam etmesi, yükselen piyasanın devamında gelecek düzeltme hareketleri için önemli destek bölgesi aralığı oluşturacaktır. Piyasadaki olumsuz havanın devam etmesi halindeyse eski direncimiz olan FIBO 0.236 (9396$) seviyesi yeni desteğimiz olacaktır. Kısa vadede bu seviyenin üzerinde kalınması, piyasa yukarı yönlü harekete geçtiğinde FIBO 0.382 (11517$) seviyesini gündeme getirecektir. Bu seviyenin geçilmesinin ve üzerinde kalıcılığın sağlanmasının orta/uzun vadede sağlam bir boğa piyasanın temellerinin atıldığını bizlere göstereceğini düşünüyorum. Düzeltme FIBO 0.236 (9396$) seviyesinin altında devam edecek olursa 9200$ ve 9000$ seviyelerinin destek olarak takip edilmesinin uygun olacağını düşünüyorum . Satış baskısı artacak olursa C (7660$) ve D (7200$) seviyeleri destek olarak gündeme gelecektir.
WMA indikatörlerine göz atacak olursak; BTC’nin WMA21’in yukarı kırılmasının ardından burayı destek alarak yükselişe devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu hafta WMA144’ü de yukarı kırarak WMA200’ün kapısına dayanmış, ancak bu seviyede satış baskısı oluştuğunu söyleyebiliriz. WMA21’in desteğinde WMA200’ün yukarı kırılması yukarı hareket için olumlu olacaktır. WMA21’in aşağı kırılması durumunda ise WMA144, WMA89 ve WMA 50 destek olarak takip edilmeli.
Bu hafta BTC grafiğine geniş açıdan bakmak adına haftalık logaritmik grafik üzerinden değerlendirmeler yapmak istedim. Öncelikle belirtmek isterim ki bu grafik, 2013 yılının sonundan günümüze kadar olan kısmı kapsıyor. BTC’nin, kripto para piyasasının genelinin ve blockchain teknolojisinin bilinirliği, kullanım alanı ve işlem hacmi şüphesiz ki son iki sene içinde ciddi anlamda arttı. Bu sebepten ötürü, yapacağım bu teknik grafik değerlendirmesini yorumlarken, piyasayı etkileyecek bu temel verilerin de düşünülmesinin uygun olacağını düşünüyorum.
BTC haftalık logaritmik grafiğinde, 2013 yılı Aralık ayından 2015 yılı Ekim ayına kadar ayı piyasasının hakim olduğunu ve bu piyasa içerisinde BTC’nin %86 değer kaybı yaşadığını görmekteyiz. 2015 Ekim ayından 2018 Ocak ayına kadarsa boğa piyasasının hakim olduğunu ve BTC’nin %8252 gibi muazzam bir değer kazandığını görüyoruz. 2018 yılı Ocak ayında itibaren maalesef ayı piyasası hüküm sürmeye devam ediyor. Peki ben bu zaman dilimlerini neye göre belirledim? Aslında asıl değinmek istediğim nokta burası. Grafikte RSI indikatörüne dikkatinizi çekmek istiyorum. RSI 55 seviyesi uzun vadede direnç/destek seviyesi konumunda. Bu seviyenin yukarı sert kırılımı ve bunun üzerinde kalınması ile boğa piyasası hüküm sürerken, bu seviyenin aşağısında ayı piyasası hüküm sürmüş. Tabii ki de sadece RSI indikatörüne bakılarak yatırım yapmak uygun bir hareket tarzı olmaz. Mutlaka ve mutlaka temel veriler ve gelişmeler takip edilmeli. Ancak grafiklerdeki bu tür durumları irdelemenin ufkumuzu açma konusunda faydalı olacağını düşünüyorum. Saygılar.