Fransız sokak sanatçısı Pascal Boyart sanatçılara ilham kaynağı olabilir. Boyart’ı diğerlerinden ayıran şey sokak sanatına Bitcoin’i dahil etmeye başlaması. Sokaklarda PBOY olarak tanınan Boyart, eserlerine Bitcoin cüzdan adresinin karekodunu da ekleyerek sanatseverlerden bağış topluyor.
Günümüzde sanatçılar her zaman eserlerini finanse edebilecek yatırımcılarla karşılaşamayabiliyor. Ulule ve Patreon gibi platformlar bile sanatçılar için henüz yeterli değil. İşte bu noktada Boyart’ın çözümü dünyanın en popüler kripto para birimi Bitcoin oldu.
Pascal Boyart sadece resimlerine Bitcoin cüzdanının karekodunu eklemekle kalmıyor. Çalışmalarında merkeziyetsizlik ve kripto para temalarını da işliyor. Pascal Boyart asıl ününe Reddit’te kavuştu. Hollandalı ünlü ressam Rebrandt’ı çizen Boyart böylece hem Reddit’te hem de kripto para yatırımcıları arasında ünlenmiş oldu.
Hollandalı ressam Rembrant inanılmaz derecede yetenekli olmasına rağmen hayatı boyunca maddi sıkıntılarla boğuşmuştu. Hatta sırtına binen borç yükünün artmasıyla evini dahi satmak zorunda kalmıştı.
PBOY, onu üne kavuşturan sokak sanatında Rembrant’ı duvara işledi. Fakat Boyart’ın sokak sanatında kronolojik bir hata göze çarpıyor. Rembrant 17. yüzyılda yaşamış olmasına rağmen gazete okur halde resmediliyor. Çalışmalarında sık sık kripto temasını işleyen PBOY şu demeci verdi:
Eserlerime Bitcoin cüzdan adresimi ilk defa geçtiğimiz yılın Kasım ayında ekledim. Bir çocuk babasına “Baba, para nedir?” sorusunu soruyordu. O an imzamın yanına bir de Bitcoin cüzdan adresimi karekod olarak ekledim. Bunun daha önce yapılıp yapılmadığından emin değilim, fakat insanların bu durum karşısındaki tavrını görmek istedim. Bunu Andreas Antonopulos’un “Paranın İnterneti” kitabına duyduğum saygıdan dolayı yaptım.
Boyart şimdiye kadar toplamda 0,11 bitcoin yani yaklaşık $1,000 değerinde bağış topladı. Boyart kendisini “kripto tutkunu” olarak tanımlıyor. Boyart’a göre diğer sanatçılar da Bitcoin’in sağladığı ekonomik faydalardan yararlanabilir.
Sanatın ve sanatçının desteklenmesi açısından bu durumu nasıl karşılıyorsunuz? Düşüncelerinizi yorum olarak bize bildirebilirsiniz.
Kaynak: Bitcoinist