Bitcoin’i Ben Buldum, – Hayır Ben, – Hayır Ben… Satoshi Nakamoto Kimdir?
Her geçen gün Bitcoin’in öldüğüne dair bir çok farklı açıklama çıkıyor. Bunu daha önceki bir yazımızda ele almıştık. Yeri gelmişken iletmekte fayda var. 2016’nın ilk 4 ayında Bitcoin öldü başlığı ile 14 haber yayınlandı. 2015 yılında toplam 39 olduğu düşünüldüğünde, 2016’da 2015’i geçeceği net.
Tabi bu kadar ölen bir varlığın doğumu da tartışılmalı. İşte bu noktada Craig Steven Wright bizlere umut oldu. Bunun temeli Wired ve Gizmodo isimli iki haber portalının Bitcoin yaratıcısı olarak Craig S. Wright’i göstermelerine dayanıyor. Bu haber portalları bunun gerekçesi olarak Craig S. Wright’in Avustralya vergi otoritesinin yürüttüğü bir incelemeyi en temel delil olarak sundular. Bunun yanında bir çok delili yayınladılar.
Craig ilk başta sessiz kaldı ancak daha sonrasında çıktı ve özetle dedi ki “Bitcoin’i ben buldum, kanıtlarım var. Kanıtlarımı Andersen ve Matonis’e sundum, sizlerle de paylaşacağım”. Sonra paylaşacağı gün geldiğinde elveda tadında bir mesaj ile bir şey paylaşmadı.
Andersen ve Matonis ile ne paylaştı diye insan soruyor kendi kendine. Matonis’in bloğu üzerinden yaptığı paylaşıma göre Craig S. Wright net bir şekilde 1. ve 9. Bitcoin bloğundan olan Bitcoin’leri imzalamış. Ki 9. Blok ile üretilen Bitcoin’ler, Satoshi Nakomato tarafından Hal Finley’e yapılan ilk bilinen transfer olduğunu hatırlatmak isterim. Bu durumu da Matonis oldukça kabul edilir bulmuş ki yine bloğunda Craig S. Wright’ın Satoshi Nakomato veya bu ismi kullanan ekipten birisi olabileceğine inandığını belirtti.
Sonrasında Bitcoin Core Project ekibi Tweeter üzerinden gösterilen kanıtlar yeterli değil dercesine, Bitcoin’in yaratıcısının kimliğini kanıtlayan ve herkesin görebileceği kanıtlar bulunmamaktadır diyerek Craig S. Wright’in ifadelerinin aksini iddia etti. Garzik ve Kaminsk’de benzer açıklamalar yaparak Bitcoin Core Project ekibine destek verdiler.
Sunulan kanıtların en temelini oluşturan Avustralya vergi otoritesine konu olan mevzu aslında Craih S. Wright’ın 1.1 milyon Bitcoin’in sahip olduğudur. Craig savunmasına göre Bitcoin’in yaratıcısı olduğu için bu kadar çok Bitcoin’e sahip olmuştur.
Bu haberlerin üzerine bir çok farklı grup konuyu incelemeye başladı. Reddit kullanıcılarından bir grup Craig S. Wright’ın 1.1 milyon adet Bitcoin’i bir şekilde topladığını ve topladığı zaman değerinin 5.000$ olabileceğini ifade ettiler.
Şimdi bu noktaları birleştirince insanın aklına gelmiyor değil belki Craig, Bitcoin ile bir alakası yok ve vergi otoritesi ile yaşadığı sorunların çözümü olarak bu hikayeyi buldu. Yani belki 500 milyon $’lık servetinin nereden geldiğini kanıtlayamayınca dedi ki Bitcoin’i ben buldum, tüm varlığımı onunla yaptım. Bu hikayenin arkasında durarak PR kampanyası gibi haberler yaptırdı, gitti ilk ve dokuzuncu blok Bitcoin’lerini imzalayacak bir yöntem buldu, vs. Olamaz mı?
İlk blok Bitcoin’ler bu adresten görülebilir. Hala geldiği yerde duruyor. Hatta Genesis Bloğuda geldiği gibi duruyor. Şahsi görüşüm birisi çıkar, gerçek kanıt bu Bitcoin’leri aleni bir şekilde X hesabına gönderiyorum diyebilirse ve gönderebilirse, gönderdiği kanıtı olan hash kaydını imzalayabilirse işte o Bitcoin’in yaratıcısı olabilir. Aksi bir durum, şurayı imzaladım, şuna kanıt gösterdim, vergi otoritesine kanıt sundum havada kalacaktır.
Belki Bitcoin’in yaratıcısının bilinmesi iyi bir şeydir. Ethereum için en çok söylenen ifade budur. Bilindiği gibi Etherin adaptasyonunun Bitcoin’e göre çok hızlı ilerlediği ve bunun en temel nedeninin yatırım yapanların bir muhatabı olduğu ifade ediliyor. Ancak şu hiç düşünülmüyor, elbette Bitcoin’in adaptasyonunda daha hızlı olacak, çünkü Bitcoin geldiğinde “sıfır” noktasındaydık ve Dünya bunu bilmiyordu. Ancak artık Dünya kriptopara ve Blockchain’i iyi biliyor. Bunun üzerine konumlanabilecek her türlü projeyi desteklemekte ve sahiplenmekte artık eskisi kadar anlamak için çok düşünmüyor olabilir. Bu durumun en temel kanıtı her geçen yıl kriptopara veya Blockchain temelli startup yatırımlarının hızla artmasıdır.
Diğer taraftan belki Bitcoin’in yaratıcısının bilinmesi kötüdür. Sonuçta anonimliği vaat eden bir yapının bulucusunun anonimliğinin kalkması hikayeyi bitirebilir. Ancak artık yaygınlaşmış kullanımı olan Bitcoin kullanıcıları için anonimlik hala onların elindeyken, birisinin çıkıp ben buldum demesi neyi değiştirir ayrıca tartışmak gerekir.
“Bitcoin’i ben buldum” diyen Craig S. Wright, o olabileceğini iddia edenler ve olmayacağını iddia edenlerle epey bir süredir zaman harcıyoruz. Aslında iyi de oldu, böyle bir vakanın muhtemel etkisini, ki aslında etkisiz olduğunu görmüş olduk. Bitcoin hala yaygınlaşmaya ve değerini arttırmaya devam ediyor.
Sonuç olarak; belki Craig gerçekten Satoshi’dir bilemeyiz; ancak bildiğimiz bir şey var ki her kim Bitcoin’i yapmışsa güzel yapmış, iyi yapmış, ala yapmış…