Son aylarda Bitcoin fiyatının toparlanması madencilik maliyetlerinin karşılanabilir olmasını sağlamış olabilir.
Madenciler Geri Dönüyor
Kripto para piyasası analisti Alex Krüger Bitcoin fiyatının 15 Aralık 2018’de 3150 dolar ile dibe ulaşmasından sonra madencilik zorluğunun artmaya başladığını ifade etti. O günden bu yana madenci sayısı giderek artıyor. Bitcoin kazmanın maliyeti ve getirisi 3150 dolar etrafındayken başa baş gidiyordu. Ancak madencilik donanımları giderleri çıkarıldığında Bitcoin fiyatı 3200 dolarken, madencilik maliyeti 3850 dolardı. Nisan 2019 itibariyle maliyet 3550 dolar ile 4350 dolar arasında tutuyor ve Bitcoin fiyatı yazımızı hazırladığımız saatte 5200 civarlarında görünüyor. Bu da kazılan 1 Bitcoin başına 900 dolar kar anlamına geliyor.
Krüger hesaplamalarını elektrik giderini kW başına saatlik 5.5 cent olarak hesapladığını vurguladı. Yani elektrik fiyatına göre karlılık da değişebilir. Çin’deki Bitcoin madencilerinin daha ucuza elektrik kullandığı biliniyor. Örneğin Sichuan bölgesinde 6 Bitcoin tarlası olan bir madenci kW başına saatlik 3.5 cent ödediğini dile getirdi. Basit bir hesapla Çin’deki madencilerin (havuz işlem ücretleri hesaba katılmazsa) 2 bin dolardan daha fazla kara sahip olduğu söylenebilir. Tabii bütün rakamlar oynayabilir ve diğer rakamları değiştirebilir. Bitcoin madencilerinin %80’inin Çin’de olduğu göz önünde bulundurulursa birçok madenci kar etmeye yeniden başladı.
Kriptolara Tehdit
Çin hükümetinde son zamanlarda kripto para operasyonlarının yasaklanması konuşuluyor fakat konu hakkında harekete geçilmiş değil. Bu tehdit Bitcoin hashrate’inin %90’ını etkileyebilir. Eğer madenciler Moğolistan ya da Hong Kong’a taşınmak zorunda kalırsa Çin’deki kadar ucuz elektrik alamayacaklar.
Hashrate’in boşa çıkması Çin haricindeki ülkelerde operasyonlarını sürdüren madenciler için fırsat yaratabilir. Örneğin Gürcistan’da faaliyet gösteren Bitfury bir atılım yapabilir. Ayrıca Hindistan ve İzlanda da ucuz maliyetlerden dolayı sahne alabilir.