Bitcoin madenciliğiyle ilgili ekipman üretip satan şirketlerin bu ekipmanlarla neden Bitcoin üretmeyip de makineleri sattığı, Bitcoin kullanmaya başlayan kullanıcılar için her zaman merak konusu olmuştur. Bunun sebebi olarak çoğu zaman, üretim giderleri, yani elektrik ve mekan giderleri dile getirilir. Görünüşe göre ise bazı şeyler artık değişiyor.
Bloomberg’de yayınlanan bir habere göre, İsveç merkezli Bitcoin madencilik ekipmanları üreten KnCMiner şirketi, ekipman satışını durdurarak, ürettiği makinelerle artık kendi madencilik yapacak. Şirket şu anda Bitcoin ağındaki tüm hash gücünün %5’ini elinde bulunduruyor, yeni aldığı yatırımlarla birlikte ise hedefin %20 olduğu belirtiliyor. 2013’ün Haziran ayında üretime başlayan firma, şu anda küresel anlamda mevcut Bitcoin üretimi için kullanılan makinelerin %25’inin üretimini gerçekleştirmiş.
KnCminer’ın bu kararı almasındaki en büyük neden karlılık olarak gösterilebilir. Başka bir ifadeyle bu şirket için, bir makine satmak, o makineyle Bitcoin madenciliği yapmaktan daha az karlı bulunuyor.
Hesaplamalar şu anki fiyata göre önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde üretilecek Bitcoin değerinin 2 milyar dolar civarında olacağını gösteriyor, yalnızca önümüzdeki bir yıl içerisinde yaklaşık 1,310,400 Bitcoin daha piyasaya sürülecek, hemen hemen (şu anki kur ile) 500 milyon dolar değerindeki bu büyük miktar ekipman üreten şirketlerin iştahını kabartıyor.
Bu durum her zaman ve her şirket için aynı şekilde olmayabilir; çünkü üretim maliyeti, yani elektrik ücreti ve mekan giderleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Bu nedenle, şu anda İsveç’in Boden şehrinde bir helikopter hangarında madenciliğe devam eden KnCMiner, üretim alanlarını genişleterek elektrik ücretinin çok daha düşük olduğu İzlanda’ya yönelmiş durumda. Bu şirket için tüm giderler hesaplandığında İzlanda’da üretim yapmanın, ekipman satışı yapmaktan daha fazla kar getirebileceği hesaplanmış.
Bilindiği gibi İzlanda, doğal termal kaynakları bakımından çok zengin ve bu kaynaklardan çok düşük maliyetlerle elektrik üretiliyor. Evlere ve iş yerlerine sağlanan elektrik ücreti ise neredeyse bedava, hatta ülkenin kullanabileceğinden o kadar fazla elektrik üretiliyor ki, bu da İzlanda’yı Avrupa gibi yeni pazar arayışlarına sürüklüyor.
Fakat, Bitcoin madencileri hemen endişeye kapılmasın; çünkü Avrupa, Amerika ve Çin’de bulunan büyük üreticiler için elektrik, dolayısıyla da üretim maliyeti hala yüksek ve bu nedenle satış devam etmek zorunda. Buna rağmen değişen çok büyük şeyler var, KnCMiner yöneticisi Sam Cole’ye göre, Bitcoin madenciliği; ev ve garajlardan çıkıp, önce küçük işletmelere, daha sonra büyük şirketlere ve son olarak da devasa veri merkezlerine doğru dönüşüm gerçekleştiriyor.