Kullanımının kolay olması ve üçüncü kişileri ortadan kaldırması nedeniyle Bitcoin çok yakın bir gelecekte itibari para birimlerinin ve kredi kartlarının yerini alabilir.
Ancak yapılan son araştırma, Bitcoin’le gerçekleştirilen işlemlerin geçtiğimiz yıla oranla ciddi bir düşüş yaşadığını gösteriyor. 2017 yılında Bitcoin başta olmak üzere kripto paralar ciddi bir artış yaşamıştı. Böylece kripto paraların popülerliği de bir hayli artmıştı. Ancak 2018’in henüz ilk günlerinde etkisini hissettiren ayı sezonu, kripto paraların günlük hayattaki kullanım oranını da ciddi oranda düşürdü. Yüksek işlem ücretleri ve volatilite de kripto paraların günlük hayatta kullanımını ciddi oranda etkiliyor.
Araştırma, New York merkezli Chainalysis ile Bloomberg ortaklığında yürütüldü. 17 farklı kripto para borsasından alınan verilere göre, kullanıcılar tarafından gönderilen para miktarı eylül ayında 411 milyon dolarken mayıs ayında 60 milyon dolar seviyesine geriledi. Ayrıca haziran ayında bu rakam 69 milyon dolar seviyesine ulaşsa da eylül ayının çok gerisinde kaldı.
Uluslararası Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü’nün üst düzey araştırmacılarından Nicholas Weaver’a göre insanların Bitcoin kullanmamasının en önemli nedenlerinden biri işlem ücretleri. Çünkü Bitcoin’le yapılan işlemler kredi kartlarına nispeten daha masraflı. Bu nedenle insanlar plastik parçalarını atıp Bitcoin kullanmaya bir türlü ikna olmuyor.
Bitcoin işlem ücreti şu anda 1 doların altında olsa da geçtiğimiz yıl üst üste kırılan fiyat rekorlarının ardından Bitcoin gönderim ücretleri 50 dolara kadar yükselmişti. Ayrıca bu süre zarfında işlem süreleri de bir hayli yükselmişti. Hal böyle olunca Bitcoin’le kahve almak bir o kadar zorlaştı.
Sizce kripto paralar ne zaman itibari para birimlerinin yerini alacak? Görüşlerinizi bizimle yorum olarak paylaşabilirsiniz…
Kaynak: Nultx.com