İçerik Rehberi
Kripto para açısından bu tip gelişmeler oldukça önemli görülüyor; fakat şirketlerin müşterilerine farklı ödeme seçenekleri sunmak istemesi, şirket tarafından Bitcoin’in benimsendiği anlamına (ne yazık ki) gelmiyor; çünkü Bitcoin ile ödeme alan çoğu şirket kripto paraları görmüyor bile, onlar sadece bankaya yatan paralarıyla ilgileniyorlar. Yine de en azından bu büyük şirketlerin adının Bitcoin ile anılması, kripto para farkındalığı konusunda elbette bir etkiye sahip olacaktır.
Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Bitpay verilerine göre, şu anda dünya üzerinde 100.000’den fazla şirket Bitcoin kabul ediyor. Peki kripto paralar ile bu firmalardan yeterince harcama yapılıyor mu? Bunun cevabı kesinlikle hayır. Bitcoin meraklıları olarak, her zaman daha fazla şirketin bu sistem içerisine girmesini istiyoruz; fakat biz kendimiz kriptolarla harcama yapıyor muyuz? Bu yazıyı okuyan kaç kişi bu zamana kadar Bitcoin ile bir şey aldı? Eminim ki, bir şeyler satın aldım diyenler oldukça az sayıda olacaktır. Çünkü Türkiye’de ve dünyadaki çoğu kullanıcı Bitcoin ve diğer altcoinleri kısa yoldan para kazanma aracı olarak görüyor ve bu bakış açısıyla işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Onlar için en önemli şey Bitcoin’in fiyatı (!) Türkiye’de kripto para işiyle uğraşan ve bu işe yatırım yapmış kaç şirket, kaç girişimci var? Bu rakam bir elin parmaklarını geçmez, ayrıca zaten bu işe girmiş ve bir proje üretmiş Türk girişimleri de topluluk olarak dışlıyoruz ve hazmedemiyoruz. Yine her konuda olduğu gibi az iş (hatta hiç iş) çok laf yapıyoruz.
Dünya’da kripto ve p2p teknolojileri almış başını giderken, bizim kafamızı kumdan çıkarıp (artık) bir proje geliştirme ve girişimde bulunma zamanımız geldi ve geçiyor. Kriptoları yalnızca kısa yoldan para kazanma aracı olarak görmeye devam ettiğimiz sürece, bu sistemin ömrü de kısa olacaktır.