Geçtiğimiz günlerde Barbados’da Bitcoin ile ilgili araştırmalar yapmak üzere teknik bir atölye çalışması yapıldı. Temelinde “işlem özgürlüğü” ilkesi yatan Bitcoin, ilk defa akademik düzeyde mercek altına alındı. Şimdilik, bu akademik bir çalışma olsa da, doğası gereği “anonim” olan Bitcoin’in eksiklerinin zamanla giderileceği düşünülüyor.
Konferansı düzenleyen Uluslararası Finansal Kriptografi Derneği (İKSV), 18 yıldır kriptografi çalışmalarının merkezinde yer alıyor. Kriptografinin filizlenen alanı olan “dijital değerlerin” matematiksel olarak transferi ve anonimliği konuları derneğin çalışmalarında önemli bir yer tutuyor.
Uluslararası Finansal Kriptografi Derneği, Kriptograflar ile KRİPTO ve diğer küresel konferanslarda, kâğıt paranın gizlilik özelliklerini taklit edecek bir dijital para birimine olanak sağlayacak çeşitli teoriler ve protokolleri sunmak için rutin olarak bir araya geliyorlar.
Gizlilik arttırıcı protokoller’in özellikle Bitcoin’e uygulanması ile politika üreticiler için hizmetlerin sınıflandırılması yolu açılabilir.
(Şimdilik sıradan kullanıcılar açısından bu konu karışık gibi görünse de bu konuyla uğraşan bilim insanları için çok büyük gelişmelerin yolda olduğunu söylemek yanlış olmaz.)
GÖZETİM KARŞITI ARAÇLAR
Geçen yıl, Mercatus ikilisi Jerry Brito ve Andrea Catillo Bitcoin protokolündeki gizlilik katmanları hakkındaki ileri araştırmalara “hafifçe değinen” bir yazı yayınladı.“Bitcoin: Politika Üreticiler İçin El Kitabı.”
Bitcoin adres verileri etrafındaki gizlilik, özgür ve anonim web taramaları için Tor tarafından sağlanan gizlilikten farklı değil. Sonuçta internet dünyasında özgürlük, insanlık onuru kadar önemli bir kavram. Tor’da olduğu gibi Bitcoin ağında da, kullanıcı sayısı arttıkça sağlamlık ve özgürlük artacaktır.
Tor, nasıl ağdaki konumunuzu veya internetteki tarama alışkanlıklarını başkaları tarafından öğrenmeyi engelliyorsa, Bitcoin gizlilik uzantıları da başkalarının, sizin bitcoin miktarınızı ve harcama alışkanlıklarınızı öğrenmelerini engelliyor.
Tüm bu protokoller teknolojik gelişimini tamamladığında bireyler, finansal gözetime karşı kendilerini korumak için Bitcoin’i, ağ gözetimi ve trafik analizine karşı korumak için Tor’u kullanabilecekler.
Devletlerin ve hükümetlerin Bitcoin’i tamamen yasaklamadan veya önemli ölçüde kullanımını kısıtlamak için kararlar vermeden önce, bu tür çalışma ve girişimlerin potansiyel gücünün farkında varması gerekir. Özellikle, Twitter’ın Türkiye’de yasaklanmasının mümkün olmadığının anlaşıldığı bu günlerde Kriptopara dünyasının temelinde yatan ağ teknolojisinin ne denli büyük gelişmelerin gebe olduğu daha net görülmeye başlanacaktır.
Bu konuyla ilgili hazırlanan aşağıdaki video daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlayabilir.