Amerika, tüm dünyada oluşan gelişmelere erken adapte olan, yenilikleri derinlemesine inceleyen ve “kuralları belirleyen ülke” olma özelliğini Bitcoin eko sistemi açısından da devam ettiriyor. Reuters’te yayınlanan habere göre, Bitcoin Hukuku’nun temellerini atacak başlangıç hükümlerinin hazırlıkları ABD’de başladı. Henüz detaylı bir bilgi olmasa da Bitcoin ve kripto para hakkında temel kuralların belirleneceği, kripto para kullanıcılarının haklarının korunacağı yasal bir metin üzerinde çalışılıyor.
“Asıl amacın, kullanıcıların dolandırıcılığa karşı korunması olduğu belirtiliyor.”
Amerika’da özellikle 2014’te hızla artan Bitcoin kullanımı, hükumetin bu konuda takındığı tavrı değiştirmesine neden oldu. Bir çok şirket ve işletme, müşterilerinden Bitcoin ve diğer kripto paralar ile ödeme almaya başladı. Bu artışın devam edeceği öngörülüyor. Bu artışın kaçınılmaz bir sonucu olarak, hukuk sisteminin bu yeni teknolojiye adapte edilmesi zorunluluğu doğdu. Daha önce de belirttiğimiz gibi, yeni bir teknolojinin ayakta kalabilmesinin tek yolu belli başlı kurallarının olmasıdır. Atılan adımların bu doğrultuda olduğu gayet açık görünüyor. Tabi, hukuk sistemi kuralları koymakla kalmayacak, bu kurallara uymayanlar hakkında uygulanacak yaptırımları da belirleyecektir.
İşte bu noktada Kripto para eko sisteminin en önemli özelliği olan “anonimlik” sorunu masaya yatırılacaktır. Çünkü, kişilerin hukuken korunabilmesinin ‘şimdilik’ tek yolu işlemlerin ve bu işlemi yapanların kayıt altına alınmasıdır.
Kural koyucuların, bu ana sorunu nasıl aşacaklarını henüz kestirmek mümkün görünmüyor. Çünkü, kripto para kullanıcılarının büyük çoğunluğu “görünmez” olmayı tercih ediyor. Buradan hareketle, kayıt altına alınacak bir kripto para eko sistemi mevcut kullanıcıları mutlu etmeyecektir.
Bitcoin Kuralları ortaya çıktığında bu durum ” Kripto para için dönüm noktası” olacaktır. Benim şahsi görüşüm, anonimliği ortadan kaldıracak bir düzenleme mevcut sistemin yok olmasına dahi neden olabilir. Burada mevcut sistemden kastım, Bitcoin’in para olarak kullanılıyor olmasıdır. Çünkü hepimizin bildiği üzere, Bitcoin’e parasal değeri veren güç, onu kullananların gerçek para ile Bitcoin’i değiştiriyor olmasıdır. Yeni kurallar ile Bitcoin artık bir para birimi gibi kullanılamaz hale getirilebilir. Ancak, teknolojik bir gelişme olarak Bitcoin protokolü mevcut transfer sistemlerine adapte edilerek yaşamaya devam edecektir.
Bitcoin açısından hukuk kurallarının hangi niyetle ortaya koyulduğu, Bitcoin’in “bir maddi değer” olarak geleceğini belirleyecek en önemli etken olacaktır. Yazılımsal bir protokol olarak kullanılmaya devam edeceğinden hiçbir şüphemiz olmasa da maalesef “para” olarak ayakta kalıp kalamayacağı, devletlerin belirleyeceği kurallar ile anlaşılacaktır.
Şimdilik sadece bir tahmin olmaktan öteye gitmeyecek bu görüşümün, oluşturulacak kuralların “anonimliğe” ne kadar dokunacağına bağlı olarak değişeceğini belirtmek isterim. Her zamanki gibi izleyip göreceğimiz yeni bir sürece girdiğimiz çok açık. Bitcoin için bu dönem “tamam mı? yoksa “devam mı? sorusunun yanıtlanacağı bir süreç olacaktır.