Geçtiğimiz ay Amerika ve Çin arasındaki tansiyon yükseldikçe, hassas küresel ekonominin de yaptığı baskıyla Bitcoin ve altın fiyatlarında güzel artışlar yaşandı.
Haberleribtc’nin haberine göre bu süreç içinde yalnızca Bitcoin ve altın değil, insanların güvenli liman olarak gördükleri İsviçre frangı ve Japon yeni gibi geleneksel paralara da rağbet arttı. Bir ekonomist de Bitcoin’in, güvenli liman olarak görülen varlıklarla beraber küresel ekonomik sorunların yaşandığı dönemde tercih edilmesini “Bitcoin’e bakış açısının değişmeye başladığı” şeklinde yorumladı.
Bitcoin: Güvenli Liman
Ekonomik büyüme dönemlerinde yatırımcılar, yükselen piyasalar ve hisse senetleri gibi yüksek riskli varlıklara yönelirler. Bunun tersi olduğundaysa, yani küresel ekonomi gerilemeye başladığında ya da durgunluğa girdiğinde yatırımcılar, genellikle istikrar açısından yüksek olan altın, Japon yeni ya da İsviçre frangı gibi güvenli liman varlıklarına yönelirler.
Dünyanın önde gelen yatırımcılarından Ari Paul’a göre, Bitcoin şu anda ana akım finansal sisteme yavaş yavaş girmeye başlıyor. Paul, kripto para piyasası dışındaki geleneksel finansal sistemdeki kişilerin de artık Bitcoin’in potansiyel olarak ortaya koyduğu benzersiz özelliklerini fark etmeye başladığını dile getiriyor. Yatırımcıya göre Bitcoin, daha önce olmadığı gibi insanlar tarafından güvenli liman olarak görülmeye başlıyor.
Bitcoin as a potential “safe
haven” asset is gradually entering the mainstream financial discourse. https://t.co/vKybSvOjou — Ari Paul ⛓️ (@AriDavidPaul) 3 Temmuz 2019
Bitcoin Riskli Değil Mi?
Aslında çoğu uzmana göre Bitcoin, yüksek volatilitesi sebebiyle güvenli liman olarak görülebilecek bir varlık değil. Değeri %85’e kadar azalan bir varlık, yatırımcıların ekonomik sıkıntılardan kaçarken sığınacağı güvenli liman gibi görünmüyor.
Ama %85’lik düşüş belki de güvenli liman arayışındaki yatırımcılar çeken şey olmuştur… Bitcoin altınla aynı arz kıtlığını paylaşmakla kalmaz aynı zamanda çok daha fazla fayda sunar ve elde edilmesi daha zor bir varlık olarak karşımıza çıkar. Ayrıca altın rezervlerinin ne kadar olduğu bilinmiyor ancak Bitcoin de bu rakam 21 milyon ile sınırlı….
Bunların yanında birçok analist ve yatırımcı benzer özellikleri sebebiyle Bitcoin’i dijital altın olarak nitelendiriyor. Eski JP Morgan yöneticisi Alex Gurevich de onlarda biri. Gurevich, Bitcoin’in yoluna devam ettiği her gün dijital altına dönüştüğünü ifade ediyor…