Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında geliştirilen Bitcoin’in adı, ilk olarak yasa dışı aktivitelerde bulunan kötü şöhretli şirketlerle anılmıştır. Fakat Ekim 2013’te yasa dışı mal ve hizmetler için kullanılan Silk Road web sitesi FBI tarafından kapatılıp, 28.5 milyon Dolar değerindeki Bitcoin’e el konulduğunda, Bitcoin beklentilerin aksine ortadan kaybolmak yerine daha yaygın hale gelmeye başladı.
Kaynakların transferini gerçekleştirmek ve kontrol etmek için kriptografiye dayalı olan kripto para, eşler arası bir ödeme sistemidir. “Madenci” olarak adlandırılan “Bitcoin ağındaki üyeler” tarafından her bir transfer dijital imza ile onaylandıktan sonra ödemeler yapılabilir ve transferler gerçekleştirilir. Tüm transferler blockchain adı verilen kayıt sisteminde tutulur. Transferler ücretli olmasına rağmen, diğer ( kredi kartı, havale vs. gibi) ödeme sistemlerine göre çok düşüktür. Bu da Bitcoin’i diğer sistemlere göre bir adım öne çıkarmaktadır.
Bankalar kredi kart işlemlerinde yaklaşık %3 ücret uygulamaktadır. Bitcoin’nde ise bu rakam oldukça düşüktür.(0,0001 gibi) Bu nedenle Bitcoin, online perakende devi Overstock’un dikkatini çekmiştir. Şirket 2013’ün sonunda tüm alışverişlerinde Bitcoin kabul etmeye başlamıştır. Şirket CEO’su Patrick Byrne’e göre sonuçlar gelecek vaat etmektedir. Byrne’ın 10 Ocak’taki yazdığı tweet’te; Bitcoin Overstock’taki ilk gününde büyük bir başarı yakaladı, ilk gün şirket toplamda -$130.000’lık- 840 Bitcoin işlemi gerçekleştirdi ve bu dünya çapında tüm transferlerin %4’ünü temsil etmekteydi.
Muhalif kişiler Bitcoin’in değerinin çok fazla oynak olmasından endişe duymakta ve onun daha geniş kitlelerce benimsenmesinde istikrarsızlığın temel etken olduğuna inanmaktadırlar. Boston Üniversitesi’nde ekonomi ve finans profesörü Mark Williams’a göre; Bitcoin’in değeri gün içerisinde %20 ile %30 arasında dalgalanıyor, sonuç olarak şirketler için ödeme işlemlerinde Bitcoin kullanmak oldukça riskli, Overstock.com’u da kapsayan bir çok büyük perakende şirketi bunun için öncü olmaya henüz hazır değil.
Peki Overstock.com’un yaptığı şey nedir? Onlar aslında hiçbir risk almamaktalar, çünkü ellerinde hiç Bitcoin tutmuyorlar; Coinbase ve Bitpay gibi üçüncü parti şirketlerle anlaşmalar yaparak Bitcoin’leri anında dolara çevirmekteler.
GoGiveCoin kurucusu ve danışmanı Dave Silva Smith; insanların değerinin yükseleceğini düşündüğü için Bitcoin’lerini elinde tuttuğunu; fakat öte yandan da Bitcoin’in uzun ömürlü olmasının sağlanması için harcanmasının ve alış verişinin yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Güvenlik kaygıları Bitcoin’in uzun ömürlülüğünü riske atabilir. Tüm Bitcoin transferleri online olarak bir sistem üzerinden izlenmesine rağmen, kredi kartları güvenliği için kullanılan bir çok dolandırıcılık önleme mekanizması kripto ödemelerde yer almamaktadır. Bitcoin transferleri geri ödenemez, bu nedenle yanlış bir adrese transfer gerçekleştiğinde bunu geri iade edecek yetkili bir mekanizma olmadığından, transferlerde tüm sorumluluk kullanıcılara aittir. Williams Bitcoin’in kabul edilebilir olması için güvenilir olması gerektiğini, bu haliyle de şuan için böyle olmadığını ifade etmektedir.
Google güvenlik mühendisi Mike Hearn ise bu görüşe katılmıyor; O PUSH sistemin, PULL sisteme göre tercih edilebilir olduğunu vurguluyor. Bu nedenle de Bitcoin‘in kredi kartlarından daha güvenli olduğunu savunuyor. Fakat kart şirketlerinin (bankalar ve finans kurumları) satıcılar üzerinde kurduğu baskı ile pazara egemen olduğunun da altını çiziyor.
Güvenliği ve kullanımıyla ilgili herhangi bir yasa olmamakla beraber, Bitcoin’in geleceği hala parlak görünüyor. Çok yakında geliştirilecek olan çeşitli araç ve uygulamalarla birlikte Bitcoin’in tüm internet kullanıcıları ve teknoloji sevenler için daha fazla görünür olacağı bekleniyor. Düşük maliyeti ve transfer ücretinin çok az olması sebebiyle yakın gelecekte tüm hizmet sağlayıcılarının Bitcoin ile tanışması ve kullanmaya başlaması sürpriz olmayacaktır.