Yaygın bir argüman, Bitcoin‘in toplumun varlıklı üyelerine fayda sağlayacağı yönündeydi. Ancak uzmanlar, Bitcoin’in çoğu yerde büyük olasılıkla yoksulluğu çözeceğini savunuyor.
İyileştirilmiş Finansal Katılım
Dijital bir para birimi olarak, bazı insanlar Bitcoin’in toplumun üst düzey üyelerine fayda sağlayacak bir finansal araç olduğunu varsayıyor. Küresel şirketler ve yüksek profilli varlık yöneticileri Bitcoin’i benimsemeye öncülük etti. Ancak, bu dijital para biriminin küresel olarak yoksulluğu sona erdirmede çok önemli bir rol oynayacağına dair yeterli kanıt yok. Bununla birlikte, Bitcoin’in daha az şanslı olanlara fayda sağlayabileceğine inanmak için nedenler var.
Az gelişmiş ülkelerdeki çoğu insan kaliteli eğitime erişimden yoksundur. Sonuç olarak, bu ülkelerdeki yaşam standartları düşükken, işsizlik oranları yüksek kalmaktadır. Bu da bu tür ülkelerdeki birçok insanın finansal hizmetlere erişmesini ve bunlardan faydalanmasını engelliyor. Esasen, çoğu gelişmekte olan ülke, vatandaşlarının çoğunu, gelişmiş ülkelerdeki eğitimli bireylerin zevk aldığı şeylerden uzak tutar.
Bitcoin kullanmak teknik beceriler gerektirmez. Bir kişinin internete ve akıllı telefona erişimi olduğu sürece Bitcoin kullanabilir. Yoksul topluluklarda, çoğu bireyin akıllı telefonları, internet erişimi ve ilköğretim düzeyinde eğitimi vardır. Bu, Bitcoin işlemlerini tamamlayabilecekleri anlamına gelir. Dahası, Yuan Pay Group gibi platformlara katılmak kolaydır ve kullanıcılar bloglarından ve eğitimlerinden bu kripto para birimini alıp satmayı öğrenebilirler. Bu tür platformlarda Bitcoin ticaretine girmenin sermayesi nispeten düşüktür. Böylece, işsiz ve daha az eğitimli toplum üyeleri bile Bitcoin’e erişebilir ve ticaret yapabilir.
Sınırsız Sermaye Akışı
Gelişmekte olan ekonomilerin hükümetleri, coğrafi sınırları içinde ve dışında sermaye hareketini kısıtlamak için düzenlemeler ve yasalar uygular. Sonuç olarak, bu ülkelerdeki çoğu birey yeterli sermaye erişiminden yoksundur. Bitcoin merkezi olmayan bir para birimi olduğundan, bu tür kısıtlamalar onu etkileyemez. Bu nedenle, gelişen ekonomideki hükümetler, vatandaşlarının sermayeye erişimini engelleyemezler.
Dahası, hiçbir merkez bankası, hükümet veya yatırımcı Bitcoin arzını etkileyemez. Bunun nedeni, bu kaynağın yalnızca temel protokolüne güvenmesidir. Politikacılar ve hükümetler, bu kripto para biriminin akışını kontrol etmek için güçlerini kullanamazlar.
Bitcoin’in ademi merkeziyetçiliği ve düşük işlem ücretleri, bireylerin uygun bir şekilde hizmet ve mal elde etmek için küçük bir miktarı bile hızlı bir şekilde transfer etmelerini sağlar. Uluslararası olarak daha ucuz fon transferi, yoksulluğu sona erdirmede çok önemli olan daha iyi sermaye erişimi sağlar.
Düşük İşlem Ücretleri
Geleneksel olarak, finans kurumları ve kredi şirketleri, müşterilerinden her zaman yüksek işlem ücretleri talep etmiştir. Ancak bu kurumlar artık Bitcoin’in arkasındaki teknolojiyi benimsiyor. Bunun nedeni, blockchain teknolojisinin kullanıcılar için işlem ücretlerini azaltmasıdır. Üçüncü taraflara güvenmek yerine, Bitcoin blockchain teknolojisini kullanır. Bu teknoloji ile Bitcoin kullanıcıları, değişim süreçlerini izlemek için üçüncü şahıslara ihtiyaç duymazlar.
Öte yandan, fiat para birimi alışverişi için üçüncü taraflar gerekir. Bu da işlem süresini ve genel ücretleri artırır. Bitcoin işlemlerde üçüncü şahısları ortadan kaldırdığı için para transferi daha hızlı olur. Dahası, banka hesabı olmayan kişiler bile artık dijital cüzdanları olduğu sürece Bitcoin kullanabilirler. Daha ucuz işlem ücretleri, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların bile mali yük olmadan mülk sahibi olmalarını sağlayacaktır.
Şeffaflık Ve Hesap Verebilirlik
Bitcoin, her işlemde şeffaflığı ve hesap verebilirliği teşvik eder. Bu dijital para birimi, insanların ona şeffaf bir şekilde sahip olmalarını sağlayan bir finansal varlıktır. Ayrıca, Bitcoin hesap verebilirliği artırır, çünkü blockchain teknolojisi, tüm işlemlerin kaydını içeren halka açık bir defter sağlar.
İnsanlar mülk sahipliğinin yasal olduğunu kanıtlamak isterlerse, Bitcoin işlemlerinin kayıtlarını halka açık defterde sağlayabilirler. Bu da gelişmekte olan ülkelerde yolsuzlukla mücadelede yardımcı olabilir.
Sonuç olarak Bitcoin gelişmekte olan ülkelerdeki yoksul insanlara bile fayda sağlayabilir. Ancak, bazı insanlar düzenleme ve güvenlikle ilgili endişelerini dile getirdiler. Örneğin, Bitcoin işlemleri geri alınamaz ve kripto paralarınız yanlış cüzdana giderse hak talebinde bulunabileceğiniz hiçbir devlet kurumu yoktur. Bununla birlikte, Bitcoin hala gelişmekte olan devrim niteliğinde bir araçtır.