Bitcoin‘i yükselişe geçiren momentum son 30 günde Bitcoin fiyatının %3,6 oranında düşmesiyle birlikte yılbaşından bugüne kadar elde edilen %76’lık kazanç bu hafta tamamen yok oldu. Bitcoin fiyatı 14 Ağustos’ta 29.600 dolara yükselerek kısa bir süreliğine güçlendi ancak 30.000 dolara ulaşamadı ve bu kilit direnç seviyesinin altında kaldı.
Bitcoin fiyatındaki daralma ve düşük volatilite, bazı analistlerin mevcut BTC piyasasını 2015-2017 dönemindeki boğa öncesi döngü ile karşılaştırmasına neden oldu. Bugün Bitcoin fiyatını etkileyen faktörlere daha yakından bakalım.
Piyasa Yapısı Düşüşe Geçti
Capriole Bitcoin Makro Endeksi’ne göre, Bitcoin’in piyasa yapısı 2023’ün başından bu yana toparlanıyordu ancak son fiyat hareketi piyasa yapısını düşüşe çevirdi ve yapının şimdilerde daraldığı düşünülüyor.
Bitcoin fiyatının teknik olarak gerilemesine rağmen bağımsız piyasa analisti Charles Edwards 30.000 dolar seviyesini hala çok önemli görüyor:
“Hala 30 bin dolardan itibaren teknik bir düşüş eğilimi içinde olsak da Bitcoin fiyatında aşağı yönlü bir takip olmaması biraz umut verici. Bununla birlikte başarısız bir çöküşün teknik onayı olarak en azından günlük zaman diliminde 30 bin doların üzerinde bir kapanış gerekmektedir. Bu gerçekleştiğinde yeni bir yükseliş olarak değerlendireceğiz.”
Uzun Vade Likidasyonları Dikkat Çekiyor
2023’ün başlangıcında vadeli işlemler piyasasındaki likidasyonlarda sürekli olarak satış baskısı olduğu görüldü. 12 Ağustos’tan bu yana eğilim değişti ve 15 Ağustos’ta Bitcoin yükseliş likidasyonları tüm BTC likidasyonlarının %83’üne hakim oldu. BTC long işlem hacminden alım baskısı olmadan likide edildiğinde Bitcoin fiyatı olumsuz etkileniyor. Bitcoin hacmi de 2021 başından bu yana en düşük seviyelere ulaştı.
Yeni hacmin olmaması önemli bir yatırımcı duyarlılığı göstergesi olan Korku ve Açgözlülük Endeksi’ni son 30 günde düşüşe geçirdi ve korkuya geçişe eşlik ediyor.
Kripto piyasasındaki kısa vadeli belirsizlik kurumsal yatırımcıların uzun vadeli bakış açısını değiştirmiş gibi görünmüyor. Düşmanca bir ABD düzenleyici baskısı ortamına rağmen büyük kurumlar bir boğa koşusunu tetikleyebilecek Bitcoin finansal araçları için bastırıyor. Grayscale doğrudan SEC’i tüm Bitcoin ETF’lerini onaylamaya çağırdı.
Büyük finans şirketlerinin aciliyetine rağmen SEC, Bitcoin ETF’lerini onaylama kararlarını 2024 yılına kadar ertelemeye devam edecek gibi görünüyor ve bu durum kripto piyasasındaki yatırımcı duyarlılığını ve fiyat hareketlerini olumsuz etkileyebilir.
Bitcoin Benimsemesi Yükselişe Neden Olacak
Bitcoin fiyatı makroekonomik olaylardan doğrudan etkilenmeye devam ediyor ve daha fazla düzenleyici eylem ve faiz oranı artışının BTC fiyatı üzerinde bir miktar etkiye sahip olmaya devam etmesi de muhtemel. Son TÜFE verisi ve 16 Ağustos’ta açıklanacak olan FOMC tutanakları Federal Rezerv’in agresif faiz oranı politikalarına devam edip etmeyeceği konusunda fikir verebilir.
Meanwhile CEO’su Zachary Townsend, makro olayların mevcut Bitcoin fiyat hareketini nasıl etkileyebileceği konusunda fikir verdi:
“Geçen hafta TÜFE’nin beklenenden düşük çıkması, özellikle yaz seyahatleri ve buna bağlı olarak ortaya çıkan talep nedeniyle enerji fiyatlarının son dönemde yükselişe geçtiği düşünüldüğünde biraz sürpriz oldu. Ancak fiyatların hala düşüyor olması bana Fed’in yakında faiz artırımından ekonomik büyüme konusunda daha endişeli olmaya geçebileceğini gösteriyor özellikle de ekonomik büyüme yavaşlama belirtileri göstermeye başlarsa. Faiz indirimlerini beklenenden daha erken görebiliriz. Bu da elbette Bitcoin ve diğer riskli varlıklar için olumlu olacaktır.”
Uzun vadede piyasa katılımcıları, özellikle daha fazla finans kuruluşunun BTC’yi benimsemesi nedeniyle Bitcoin fiyatının toparlanmasını bekliyor.