Bitcoin Fiyat Hareketliliğinde Binance ve SEC Etkisi: Olayların Ardındaki Gizem Ne?

Özet

  • 18 Eylül'de Bitcoin vadeli işlem hacmi türev borsalarda beklenmedik bir şekilde 1 milyar dolarlık artış yaşandı.

  • Bu artışın nedeni olarak öncelikle Binance aleyhine işleyen dava dosyaları gösterildi.

  • SEC tarafından yeniden açılan dava dosyaları ve Federal Yargıç Faruqui'nin kararı kripto piyasasında olaylı bir gün yaşattı.

  • Piyasaya Etkisi: Negatif
18:20
19 Eylül 2023

18 Eylül’de Bitcoin vadeli işlem hacmi türev borsalarda 1 milyar dolalık ani bir artış yaşadı. İlk saatlerde bunun nedeni olarak Binance’in aleyhine işleyen dava dosyaları gösterilirken veriler incelendiğinde fonlama oranının aşırı alım ya da satım talebine dair net bir sonuç elde edilemedi. Bahsi geçen dosyaların yeniden açılma kararı ise Binance’in işbirliği yapmadığını iddia eden SEC tarafından verildi.

Bitcoin Fiyatında Yaşanan Volatilite

Açık işlem hacmi 12.1 milyar dolara yükselirken Bitcoin fiyatı %3,4 artarak 27.430 dolarlık seviye ile iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Tüm bu gelişmelerin ardından Federal Yargıç Faruqui, SEC’in Binance US teknik altyapısını inceleme ve ek bilgi paylaşma talebini reddetti. Ayrıca yargıç, Binance US’nin saklama çözümü hakkında daha fazla ayrıntı sunmasını şart koşarak Binance International’ın bu varlıkları kontrol edip etmediği konusuna dikkat çekti.

Gün sonunda açık işlem hacmi 11,3 milyar dolara gerilerken Bitcoin fiyatı %2,4’lük düşüşler 26.770 dolara geriledi. Bu gerilemeyle yatırımcıların verilen kararla hayal kırıklığına uğradığı ve artık pozisyonlarını korumak istemedikleri anlaşıldı.

Dava içeriğine biraz baktığımızda ilk olarak kararın SEC tarafından talep edildiği göz önünde bulundurulduğunda, kimse mühürsüz belgelerin Binance lehine olacağını tahmin edemezdi. Ayrıca long ve short pozisyonlar arasındaki oranı inceleyen Bitcoin vadeli işlem sözleşmesi fonlama oranı bu dönemde neredeyse stabil kaldı.

Fiyat Manipülasyonunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu durumla ilgili olarak en dikkat çekici ve mantıklı açıklama önemli müşteriler adına alım emirleri gerçekleştiren piyasa yapıcıların katılımı olabilir. Bu durumda hem spot piyasasındaki hem de BTC vadeli işlemlerindeki ilk coşkuyu açıklar ve Bitcoin fiyatının yükselmesine neden olur. İlk hareketten sonra piyasa yapıcı tamamen riskten kaçınır ve varlıklarında daha fazla satın alma ihtiyacını ortadan kaldırır.

İkinci aşamada ise piyasa yapıcının BTC vadeli işlem sözleşmelerini elden çıkarması ve spot Bitcoin satın alması gerektiğinden bu durumun Bitcoin fiyatı üzerinde herhangi bir etkisi olmaz. Ancak bunun yaşanması ilginin azalmasına neden olur ve ek alım yapmak isteyen bazı katılımcıları üzebilir.

Her “bar” oluşumunda aceleyle manipülasyon etmek yerine arbitraj operasyonlarını araştırmak ve sonuca varmadan önce BTC vadeli işlem fonlama oranını dikkatle analiz etmek yatırımcılarına yararına olur. Böylece kaldıraçlı long pozisyonlar için aşırı talep olmadığında Bitcoin fiyatında yaşanabilecek bir artış 18 Eylül’de olduğu gibi mutlaka bir alım fırsatına işaret etmez.

Haberlerimizi Telegram, Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Araştırma Makaleleri
İlgili Yazılar