Bitcoin Dünyayı Değiştirebilir mi? Yazı dizimiz ikinci makalemiz “Bitcoinin Yaygınlaşmasının Geleceği” ile devam ediyor. İlk yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazının konusu: Bitcoin Çalışmalarının Ötesinde Kalanlar.
Bitcoinin Yaygınlaşmasının Geleceği
Bir arkadaşımıza para göndermek istediğimizde, bankamız sunduğu hizmet için kesinti yapıyor. Bir ev satın almak istediğimizde, çeşitli defterlerde ve kayıtlarda sahipliğimizi tescillemek için kayıt ve damga vergisi ücretleri adı altında ciddi masraflar ödüyoruz. Bitcoin ise, işlemlerinin silinemez olan kayıtları ve dijital etiketleme yoluyla, bu tür üçüncü tarafları (ve masraflarını) ortadan kaldırma potansiyeline sahip olduğunu bize her seferinde gösteriyor.
Bir Goldman Sachs analistinin bulgularına değinen Zerohedge, “2013 yılında eğer bitcoin kullanılsaydı, transfer ücretleri %90 azalırdı… Bu arada perakende satış alanında, 10 trilyon dolar satışta 260 milyar dolar küresel işlem ücreti oluştu. Eğer bitcoin kullanılsaydı, bu ücretler hemen hemen 150 milyar dolar kadar azalarak 104 milyar dolara düşecekti.” tespitinde bulunuyor. Bunun yanında, şu anda kredi kartı firmaları, perakende kuruluşlardan 2%-4% arasında ücret tahsil ediyorlar. Düşük satış hacmi ve ufak kar marjı ile çalışan bu küçük firmaların, herhangi bir masrafı olmayan bitcoini kullanmaya başlamaları, kendileri için devrim niteliğinde olacak olup, önemli bir avantaj sağlayacaktır.
Dünya Bankası’nın bir raporuna göre, 2016 yılı itibariyle uluslararası para transferleri 700 milyar doların üzerine çıkmış olacak. Bankalar ve para transfer servisleri, transfer edilen miktar üzerinden 4% ila 10% arasında değişen ciddi kesintiler uyguluyorlar. Bu kesintiler doğrudan ya da dolaylı olabiliyor. Bitcoin ise coğrafi sınırların ötesinde ücretsiz işlemler gerçekleştirmeyi mümkün kılıyor (ya da Coinbase veya Bitpay gibi bitcoin servis sağlayıcıları kullanmayı tercih ederseniz sadece 1% kesinti ile). Öngörülen 700 milyar dolarlık işlem üzerindeki kesintilerden sadece 3% oranında bir tasarruf ile 21 milyar dolar tasarruf edilerek, son tüketiciye daha fazla para kalması sağlanabiliyor.
Bitcoinin potansiyeli sadece işlem masraflarından kurtulmakla sınırlı değil. Bloomberg’in 2012’deki bir raporuna göre, dünya nüfusunun yarısından fazlasının herhangi bir banka hesabı bulunmazken, mobil cihazların yaygınlık oranı ise 75%’in üzerinde. Uzak mesafeler arasında, herhangi bir masraf olmadan para transferini mümkün kılan mobil uygulamalar üzerinden bitcoin ödemesi yapılabildiğini bir düşünün.
Bitcoinin sırrı altındaki “blockchain” teknolojisinde yatıyor. Blockchain güvenli ve dijital bir defter olup bitcoin ağlarındaki her bir işlemi kaydederek bitcoinlerin kayıt altında tutulmasını ve böylelikle tüm kişiler tarafından kimin kaç bitcoine sahip olduğunun anlaşılmasını sağlıyor. Bitcoin cüzdanına sahip biri, güvenli ve herkese açık bitcoin ağındaki blockchainin tam bir kopyasına sahip olmakta ve böylece herhangi bir sahtecilik girişiminin geçersiz kılınmasına yardımcı olmaktadır.
Mevcut blockchain işlemleri para hareketlerini kaydetmektedir – A alıcısı B satıcısına x bitcoin ödedi gibi. Ancak istenirse, aynı blockchainin işlem detaylarında, tapu senetlerini ve diğer işlem detaylarını kaydederek kamusal kayıt olarak değerlendirilmesi de sağlanabilir ve bu şekilde faydalanılabilir. Böylece tapu kayıtları, mülkiyet ve kayıt saklama masrafları sıfırlanabilir.
ColoredCoins.org gibi firmalar bitcoinleri renklendirerek yeni özellikler ekliyorlar. Bitcoine eklenen renkler, bir şirketin 100 hissesi, bir ons altın ya da $5,000 gibi farklı varlıkları temsil ediyorlar. Bitcoinlere benzer olarak, renkli coinler belli başlı varlıkların alım satımı için kullanılabilir. Piyasa katılımcıları, bir standart üzerinde anlaşıp renkli coinlerin gerçek dünyadaki bir şeye (hisse senedi, bono, araba veya ev) dönüşümünü destekledikleri sürece, renkli bir coin gerçek dünyadaki o varlığın sahipliğini temsil etmek için kullanılabilir. Böylece herhangi bir komisyoncuya komisyon ödemeden, size temettü ödemesi ve oy verme hakkı sağlayacak olan Apple firmasının (AAPL) 100 hissesini temsil edebilecek yeşil renkli bitcoinimi size satabilirim. Bu örnekten de anlaşılabileceği gibi bitcoinlerin içine, gerçek dünya varlıklarının sahipliğinin devrini sağlayan ekstra bir katman, etkili bir şekilde inşa edilmiştir.
Yazı dizisi, “Bitcoin Çalışmalarının Ötesinde Kalanlar” ile devam edecek..
Kaynak: Investopedia