LongHash’ın raporuna göre Bitcoin Cash ağında şimdiye kadar 8 MB’a yakın boyutta blok bir kere bile kazılmadı.
Bitcoin tarihindeki en büyük hard fork’lardan biri gerçekleşeli uzun zaman oldu. Topluluğun ve kripto paranın bölünmesine yol açan sorun sadece tek bir teknik ayrıntıyla ilgiliydi: Blok boyutu limiti. Bitcoin’in ilk zamanlarında DDoS saldırıları ve spam’lerle karşılaşmamak adına blok boyutu 36 MB’dan 1 MB’a düşürülmüştü. Sonradan Bitcoin Cash ölçeklendirme getirmek adına Blok boyutunu artırma yoluna gitti.
Satoshi Nakamoto’nun belirlediği 1 MB bloklarının içerisine sınırlı sayıda işlem yazılabiliyordu. Bitcoin Cash destekçileri de -ironik bir şekilde Nakamoto’nun görüşüne daha yakın olduklarını iddia ederek- blok boyutunu artırma kararı aldı. Temel amaç işlem sürelerinin ve işlem ücretlerinin azaltılmasıydı.
Ağustos 2017’de Hard Fork gerçekleşti ve BCH ortaya çıktı. BCH blok boyutları 8 MB olarak belirlenmişti. Teorik olarak bir blokta daha fazla işlem yapılması mümkündü. Ancak Longhash’in araştırmasına göre şimdiye kadar Bitcoin Cash ağında 8 MB’a ulaşan bir blok olmadı. Raporda piyasanın en yüksek noktalara geldiği Ocak 2018 haricinde blokların yarısının bile dolmadığı belirtildi.
Rapora göre Bitcoin Cash’in 2017 yılında başlatılmasından bu yana ortalama blok boyutu 171 KB olarak belirlendi. Basitçe bu 8 MB limitinin sadece %2,2’sine denk geliyor. Bu konuda görüşler ikiye ayrılıyor, bir taraf kapasitesine ulaşmamasının ölçeklendirme için alan bıraktığına dikkat çekerken, diğerleri BCH’ye ilginin giderek azaldığını öne sürüyor.
Diğer yandan Blockchain sektöründeki bazı geliştiriciler ölçeklendirme için blok boyutu artırmanın sadece geçici bir çözüm olduğunu ifade ediyor. Bunun yanı sıra blok boyutu arttıkça node’a sahip olmak daha maliyetli oluyor. Sonuç olarak daha az insan node sahibi olabildiği için ağ merkezi hale gelmeye başlıyor. Sonuç olarak BCH herhangi bir soruna çözüm olmadı, muhtemelen ortaya çıkmasaydı kripto para tarihinin akışı çok fazla değişmezdi.