Toplam piyasa değerine göre dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin (BTC), Güney Kore’de rekor kırmaya devam ediyor. Kimchi premium nedeniyle Güney Kore’deki kripto para borsalarında normal ortalamanın üzerinden işlem gören BTC, 71.000 doları gördü.
Bitcoin Fiyatı 71.000 Dolara Ulaştı
Adını Güney Kore’nin ünlü yemeği olan Kimchi’den alan bu durum, yerel ve küresel kripto para borsaları arasındaki fiyat farkını ifade etmek için kullanılıyor. Şu an için bu farkın ise %23 olduğu görülmekte. Güney Kore’nin en büyük kripto para borsalarından Upbit üzerinde 71.000 dolar seviyesine kadar çıkan BTC’nin küresel borsalarda ise 60.000 doların bile altında olduğu görülüyor.
Bu fiyat farkı birçok yatırımcı için inanılmaz bir arbitraj fırsatı yaratsa da bunu başarmak o kadar kolay değil. Güney Kore’nin sermaye kontrol kısıtlamaları, ülkeye yönelik para transferlerini zorlaştırmakta. Buna ek olarak yerel kripto para borsalarında işlem yapmak için de Güney Kore vatandaşı olmak gerekiyore.
Kimchi, BTC İçin Düşüş Sinyali mi?
2018 yılında tam da Bitcoin’in 20.000 dolar seviyesine ulaştığı anlarda benzer bir durum görülmüştü. Kimchi premiumu o tarihlerde %47 seviyesine kadar ulaştı ve Güney Kore’deki kripto para borsaları bu durumu arbitraj fırsatı olarak kullananlara karşı harekete geçti.
Birçok kripto para analisti ise Kimchi premiumunun aslında piyasanın zirve yaptığına dair bir sinyal olduğunu düşünüyor. 2018 yılında %47’ye ulaşılmasından sonra Bitcoin inanılmaz bir düşüş yaşamıştı ve 3.000 dolara kadar gerilemişti. Şimdi ise hala %27 seviyesinde olan Kimchi premiumunun %47’ye kadar yolu olduğu düşünülmekte. Uzmanlar söz konusu seviyeye ulaşıldığında ise piyasada sert bir düşüş yaşanabileceğini düşünüyor.
Ünlü Analist Bu Durumu Yorumladı
Ünlü kripto para analisti Josh Rager ise bu durumun Bitcoin fiyatını düşürecek kadar etkili olmayacağını düşünüyor. Küresel borsalara kıyasla Güney Kore merkezli kripto para borsalarındaki BTC ticari hacminin %1’in bile altında olduğunu belirten Rager, fiyat düşse bile bunun küresel piyasaları etkilemeyeceğini ifade etti.
Aslında bu durum daha önce Nijerya veya enflasyon sorunu ile boğuşan Venezuela ile Arjantin’de de görülmüştü. Yerel piyasada inanılmaz bir akın olması ve bunun küresel piyasalardaki seviyenin üzerine çıkması böyle fiyat farklarının oluşmasına yol açabiliyor.