2008 yılında yaşanan büyük ekonomik kriz iki unsuru doğurdu ve bunlardan birisi lider kripto para birimi Bitcoin iken diğeri düşük veya negatif faiz oranları oldu. ABD ekonomisinin bu krizden sonra toparlanması neredeyse 10 yılını aldı ve toparlanma başlar başlamaz yeni bir kriz daha boy gösterdi. Koronavirüs salgını bu krizi tetikleyen temel unsur olsa da ABD ekonomisinin durumu aslında buna davetiye çıkardı.
ABD’deki Kriz Bitcoin’i Etkileyebilir
Dünya çapındaki merkez bankalarının ve ABD Federal Rezerv’in ekonomiyi kurtarmak için sınırsız parasal genişleme politikasını benimsemeleri, doğal olarak ekonomi üzerinde büyük bir yük oluşturdu. FED bunun yanı sıra önlemleri arttırarak faiz oranlarını neredeyse %0’a çekti. Bazı ülkelerdeki politika faizlerinin negatif bölgeye geçmesi ise yeni bir krizin geldiğine işaret etmekte.
Önde gelen bir analiste ve Wall Street uzmanına göre ise ABD de yakında bu ülkelere katılarak faizleri negatif bölgeye çekebilir. Raoul Pal 10 Temmuz tarihinde yayınladığı gönderisinde 10 yıllık Hazine Tahvillerinin %0 altına düşme riski ile karşı karşıya olduğunu ve bunun aylar içinde gerçekleşebileceğini vurguladı. Makro açıdan tahvillerin getiri eğrisinin negatif bölgeye çoktan geçtiğini belirten Pal, bunun Bitcoin için olumlu olduğunu vurguladı.
ABD ekonomisinin böyle büyük bir darbe alması, kesinlikle alternatif varlıklara yani Bitcoin‘e olan ilgiyi arttırabilir. İran ve ABD arasında başlayan gerilimin sonucunda da Bitcoin benze bir hareketlilik sergilemişti.
Just to remind you of The Chart of Truth – 10 year yields still heading for sub-zero. pic.twitter.com/7WMaPzbrCg
— Raoul Pal (@RaoulGMI) July 10, 2020