Bitcoin hayatımıza gireli şunun şurasında daha bir dekad olmamasına rağmen dünya üzerinde büyük değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerin günlük yaşantımıza yansıyanları olduğu kadar, aslında şimdilik yansımayan ancak ileride yansıyacak bir çok önemli etkisi olacaktır.
İnternet, bilgi paylaşımı için 1990`larda nasılsa, Bitcoin`de şu anda değer paylaşımı için aynı seviyede diyebiliriz. Ancak bir farkla. İnternetin yayılma hızından çok daha hızlı bir şekilde Bitcoin günlük yaşamımıza girmeye başladı.
Özellikle fiyatının artması, bununla paralel olarak altcoinlerde de yaşanan fiyat yükselişleri, bir çok insanı cezbediyor. Bitcoin ile ilk tanışanlar fiyatı 2009`dan beri artan bir şey olarak algılıyor ve ben de yatırım yapmak istiyorum diyorlar. Seçici algı “kısa zamanda para kazanmak” üzerine kurulunca da olası bir fiyat düşüşünde algı gidiyor veya olumsuz yönde değişiyor.
Temelde Bitcoin’in değerinin artışı kullanımının artması, zorluk seviyesinin artması, gibi bir çok etmenle tanımlanabilir. Ancak unutulmaması gereken bu rakamlar sonsuza dek artmayacaktır. Nereye kadar gideceğini piyasa ve Bitcoin sahipleri belirleyecektir. Umarım sonradan Bitcoin ile ilgilenip algısını “kısa zamanda para kazanmak” üzerine kuranlar üzülmezler. Peki Bitcoin uzun zaman sonra da aramızda olacak mı? Bilemiyorum, kimse de bilemez ancak bir etmen beni bu konuda yeterince ikna ediyor. MARS Kolonizasyonu.
Dünya`dan ayrılmış 10 insan ile kurulacak ilk koloni sonrasında Mars önümüzdeki bir kaç 10 yıl içerisinde bizim bu evrende ki ikinci yuvamız olacağı artık aşikar. Mars`a ilk gidenler muhtemelen hiç Dünya`ya geri dönemeyecekler. Gerçi dönmek isterler mi? o da tartışılır. Ancak fiziken dönmeleri mümkün olsa bile, bu çok pahalı olacağı için orada kalmaları daha makul olacaktır.
Gidenlerin arasında muhtemelen NASA gibi kurumların çalışanları olacak.
Soru: Mars`a gitmiş bir çalışanın maaşını, Mars`da yaşadığı sürece nasıl ödersiniz?
a)Dünya`da hiç erişemeyeceği banka hesabına,
b) Dünya`da hiç göremeyeceği yakınlarının hesabına,
c) Dünya`da geçen ancak Mars`a gönderilmesi değerinden pahalı olan “kağıt” para ile her ay Mars`a kargolarsınız,
d) Evrenin her noktasına ışık hızında, masrafsız transfer yapabileceğiniz Bitcoin veya benzeri bir blockchain temelli merkezsiz değer ile,
e) Hiçbiri
Şahsen bana sorsanız “D” seçeneği derdim. Çünkü altın gibi tekil, çoğaltılamayan ve Evrenin bir ucuna teorik olarak masrafsız transfer yapabildiğiniz bir değer var elimizde.
Önümüzdeki dekadların bizlere çok değişik sürprizler getireceği ve Bitcoin’in hayatımıza her gün daha fazla gireceği net olmakla beraber, dünya dışında var oluşumuz için bu kolonilere aktarabileceğimiz bir değer olarak Bitcoin veya benzeri blockchain temelli değerlerin önemini teknolojimiz geliştikçe çok daha iyi anlayacağımıza eminim.