Birleşmiş Milletler’den ethereum adımı.. BM ethereum blockchain’ini kullandığı test kapsamında Ürdün’de binlerce kişiye fon dağıtımı yapacak.
Sayısı belirtilmeyen miktarda Ürdün dinarını temsil eden kripto para kuponları gelecek ay ülkeye gönderilecek. Kuponların gideceği tam adres ise ülkedeki 5 mülteci kampında bulunan onlarca dükkân. Yani insanlar fonlara erişmek için cüzdan veya akıllı telefon kullanmak yerine yeni çıkan bir teknolojiden faydalanacak.
Londra merkezli şirket IrısGuard’ın geliştirdiği donanım göz tarama teknolojisine sahip. Bununla birlikte normalde yardım alan 500 bin alıcıdan bir kısmının kimliğini halihazırda doğrulayabiliyor. Ayrıca kuponlara erişim sağlayacak şekilde geliştiriliyor.
Dükkânlardaki çoklu kasiyerler daha sonra WFP Innovation Accerelator, ethereum geliştirme startup’ı Parity Technologies ve blockchain büyük veri şirketi Datarella’nın ortaklaşa geliştirdiği teknolojiyi kullanacak. Kasiyerler ödeme noktasında teknolojiyi kullanarak yetki alabilecek.
Çözüm en başından beri ölçeklenmek üzere tasarlandı. Yalnızca Ürdün içinde de değil; Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programının (WFP) hizmet ettiği 80 ülkede ürünün kullanılması planlanıyor.
Datarella kurucusu Micheal Reuter şunları kaydetti:
“Ürün yalnızca Ürdün mülteci kamplarında çalışsaydı pek bir anlam ifade etmezdi. Başka yerlerde de kullanılmalı.”
Blockchain Yardımı
Proje Gavin Wood’a ait Parity Technologies (eski ismiyle Ethcore) tarafından geliştirilen ethereum client ile yapıldığını söylüyor. WFD finansal sorumlusu Houman Haddad Ürdün kupon projesiyle toplamda 10 binin üzerinde insanın fonlanacağı tahmininde bulunuyor.
WFP ise Ağustos ayında Ürdün’de toplamda 100 bin kişiye ulaşmayı amaçlıyor. Gelecek yılın sonuna kadar Ürdün’de bulunan tüm mülteci nüfusunun yardım alması hedefleniyor.
Blockchain kimliğimizi kanıtlama yöntemini geliştirmeye yönelik umut vaat ediyor. Proje ise şunun ön kabulüyle geliştirildi: kullanıcıların bu çözümleri bir gün güçlendirebilecek akıllı telefonlara ve internet araçlarına ulaşımı olmayabilir.
Kimlikler de IrısGuard tarafından doğrulanıyor. Birleşmiş Milletler IrisGuard’ı Ürdün’deki Suriyeli mültecilere hizmet vermek için geçen Eylül ayından beri kullanıyor. IrisGuard daha önce Ürdün Ahli Bank ve Middle East Payment Services tarafından destekleniyordu.
Mevcut yardım programının aşamalarının blockchain projesinden kesinti yaşamaması için çoklu kurtarma planları yapılıyor. İlk kez yapılacak canlı uygulamada sistemin çökmesi durumunda bu planlara ihtiyaç duyulabilir. Ancak kurtarma planlarının detayları testin sonuna kadar kamuya duyurulmayacak.
Geleceğe Yönelik Genişleme
Ethereum projesi Birleşmiş Milletlere bağlı bir birimin şu ana kadar gerçekleştirdiği en gelişmiş çalışma olarak görünse de Birleşmiş Milletlerin bu alandaki tek girişimi değil.
Geçen hafta yapılan haberlere göre Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi henüz emekleme aşamasında olan bir çalışmaya liderlik ediyor. Çalışmada toplamda 7 farklı grubun yer alacağı konuşuluyor.
Geleceği yönelik genişleme hamleleri şimdilik yalnızca geliştirme aşamasında olsa da Reuter umutlu konuşuyor. Mevcut ethereum projesinin bütün dünya ülkelerinde uygulanmak üzere geliştirildiğinin altını çizen Reuter son olara şunları kaydediyor:
“Birleşmiş Milletler gibi bir kurumla kısa vadede neyi gerçekleştirebileceğimizi görecek olmamızdan ötürü oldukça heyecanlıyım. Şu an başladığımız şeyi hayata geçirebileceğimizi hiç düşünmemiştim.”
Kaynak: Coindesk