Herkes imkanı doğrultusunda az ya da çok eğitim için, emeklilik için, gelecek için birikim yapmaya çalışır. Bunun için farklı finansal araçlardan düzenli miktarda alım yaparak yatırım yapabileceği gibi bireysel emeklilik veya birikimli hayat sigortaları veya bankaların sunmuş olduğu birikim hesaplarından da faydalanılır.
Genel olarak yatırım uzmanları yatırımların bireylerin risk algısına göre seçilmesini önerirler. Genel olarak da uzun vadeli birikim hedeflerinin tercih edilmesini ve ideal bir yatırımın farklı yatırım araçlarına dengeli bir dağılım olduğunu iletirler. Çeşitlenmeyi yaparken de tahvil ve bono gibi sabit getirili yatırım araçları başta olmak üzere, hisse senedi, döviz, altın ve emlak gibi olabildiğince çeşitli araçların seçilmesini önerirler.
Mevcut finansal sistem içerisinde yetişmiş yatırım uzmanlarının konvansiyonel yatırım araçlarından farklı öneriler getirmesi beklenemez. Bu nedenle büyük bankaların, portföy yönetim şirketlerinin raporlarında Bitcoin veya diğer alternatif crypto-paralara yatırım önerisi gözlenmez. Konvansiyonel yatırım uzmanları yatırımları tercih ederken risk algısını yönetirken belki 100 yıldır belki 200 yıldır kullanılan ve bilinen araçları önerirler. Böylece yatırım için alınan risk onlar için en azından daha öngörülebilirdir.
Ancak insanlığın gelişimini düşündüğümüzde 21. yüzyılda geçen her 10 yıl, belki öncesi için 100 yıla bedel bilimsel gelişmeyi içermektedir. Bunun en temel nedeni bilginin kümülatif artışının bilimsel gelişmeyi hızlandırıcı etkisi olarak düşünülebiliriz. Bu bakış açısı ile 100 yıldır kullanılan bir yatırım aracı ile temelde son 10-20 yılda gelişmiş olan bir yatırım aracını karşılaştırabiliriz. 1800’lerin başında elektrik araştırmaları hız kazanmışken, buharlı trenler varken, nasıl ki elektriğe yatırım riskli olarak gözlenmişse veya 1980’lerde cep telefonuna yatırım riskli olarak gözlenmişse, bugün de Bitcoine yatırım konvansiyonel yatırım uzmanları için yüksek riskli durabilir ancak bu yüksek riskli olduğu anlamına gelmemektedir.
2009’da başlayan Bitcoin ve sonrasında gelen kripto-paraların, günümüzde toplam da 11 milyar$’a ulaşmış değeri ile önemli bir yatırım aracı olmaya başladığı söylenebilir. Son 7 yılda yükseldiği değerini, her geçen gün artan kullanımını, her yıl yapılan yeni yatırımları düşünüldüğünde Bitcoin için ilk 7 yılın yansıması ile gelecek için oldukça olumlu imkanlar sunduğu söylenebilir. Bu nedenle bireysel yatırımcıların konvansiyonel yatırım araçları ile oluşturdukları yatırım portföyleri içerisinde Bitcoin gibi kripto-paralara da yer vermesinde fayda vardır.
Bu oran ne olmalıdır sorusuna yine konvansiyonel yatırım uzmanları gibi yatırımcının risk iştahı oranında denebilir. Ancak ideal konvansiyonel bir yatırım portföyü için dağılım %30 bono-tahvil, %30 temettü veren hisse senedi, %15 altın, %15 döviz olduğu düşünüldüğünde, Bitcoin gibi kripto-paralar ile dağılımın %25 bono-tahvil, %25 temettü veren hisse senedi, %15 altın, %15 döviz ve %10 Bitcoin veya kripto para olmasını önerebiliriz. Yani temel olarak yatırımcıların ideal olarak yatırımlarının %10’unu Bitcoin ve benzeri kripto-para birimlerinde tutmasını önerebiliriz. Risk iştahı düşükse bu oranı %5 civarında tutabilir. Ancak her şekilde Bitcoin ve kripto-paralara bir miktar yatırımın uzun vadede olumlu olacağını söyleyebiliriz. Eğer yatırımcı olarak yenilikçi yatırım araçlarına yatırım konusunda daha fazla iştah varsa bu sefer bono ve hisse oranının toplam %50’nin altına inmeden, altın ve döviz oranlarından alınarak %20’lik oranlar düşünebiliriz. Sonuç olarak Bitcoin artık küçük veya büyük her yatırımcının portföyünde olması gereken bir yatırım aracıdır ve her geçen gün bu durum daha da netleşmektedir. Kim bilir belki bir gün, ileride bugünün konvansiyonel yatırım uzmanları da Bitcoin ve kripto-paraları yatırım aracı olarak önerirler..