Borsalarda para kazanmak için çok zeki olmak mı gerekiyor? Veya borsa zenginlerinin tamamı olağanüstü seviyede zeki midir? Bugün yıllar öncesinde yaşanmış bir anıyı hatırlayarak bu konuyu ele alıyoruz. Dünyanın en zeki isimlerinden kabul edilen Isaac Newton borsada ciddi miktarda para batırdı.
Bir Dâhinin Borsada Batışı
Işığın hızı, integral hesabı, evrensel kütle çekim yasası ve daha birçok konuyla tanıdığımız Isaac Newton kesinlikle dünyanın gelmiş geçmiş en zeki isimlerinden biridir. Ancak borsada para kazanmak için bu yeterli mi? Görünüşe göre Isaac Newton için yeterli olmamış ve ciddi miktarda yatırımını borsada batırmış.
İngiliz matematikçi, fizikçi, kimyacı, felsefeci ve mucit adını çocukluğumuzdan bu yana duyduğumuz Isaac Newton oldukça dikkatli bir yatırımcıydı. Genellikle daha güvenli ve kesin kazanç getirdiği için devlet tahvillerine yatırım yapıyordu. Borsaya ilgisi zayıf olan Newton nadiren de olsa hisse alımı yapardı.
Londra borsası 1720 yılınca tam anlamıyla patlamıştı, inanılmaz seviyelere yükselen borsada bazı hisseler fiyatını hızla katladı. South Sea Company (Güney Denizi Şirketi) bunların başında geliyordu. Newton daha önce bu hisseden bir miktar almıştı ancak 8’e katlanan South Sea Company (Güney Denizi Şirketi) hisseleri Newton’un aklını çeldi. Ünlü dâhimiz devlet tahvillerinden vazgeçerek tüm parasını bu hisseye yatırmaya karar verdi. Çok sayıda insanı zengin eden hissenin daha fazla yükseleceğini düşünen Newton heyecanla kazanacağı parayı düşünüyordu. Ocak ayında 128 pound olan hisse İngiliz hükümetinin de desteğiyle Ağustos ayında 1000 pound seviyesine çıktı. Newton alımlarını bu zirve seviyesine çok yakın yaptı çünkü hükümet destekli bir yatırım teşviki vardı, spekülatörler ve şirketin yetkilileri fiyatların yükselmesi için her şeyi yapıyordu.
Her şişen balon gibi South Sea Company (Güney Denizi Şirketi) hisseleri de bir noktada patladı, Ağustos ayının sonunda 775 dolara kadar düştü. Kasım ayı geldiğinde fiyatı 150 pound seviyesine kadar yani neredeyse Ocak fiyatına düştü.
Dünyanın en zeki isimlerinden olan Isaac Newton yaptığı bu yatırımın bedelini 20.000 pound kaybederek ödedi. Bugün ki değerine göre 4 milyon dolar kaybeden Isaac Newton duygularına yenilmişti. Bu olaydan 7 yıl sonra Newton öldü. Kaybettiği para sağlığını olumsuz etkiledi mi, bunu bilemeyiz ancak çıkarmamız gereken dersler var.
Çıkarılacak Dersler
Eğer Newton kadar zeki de olsanız fiyatı şişmiş bir varlığa yatırım size kesinlikle kaybettirecektir. Kripto para piyasalarında bunun neredeyse her gün yaşıyoruz. Üstelik saatler içinde Newton’un hikayesi tekrar ediyor. Bir kripto para borsada listeleniyor ve hemen %200-300 artışla zirve yapıyor. Ancak bu sefer durum biraz daha farklı, herkes o ürünün değerinin bu şişmiş rakam olmadığını biliyor. Daha fazla para kazanmak uğruna %400 yapar mı diyerek kervana katılıyor. Sonuç, fiyat aniden gelen satışlarla olması gereken seviyeye sarkıyor. Sayısız yatırımcı 2-3 kat pahalıya aldığı varlıkları aylarca hatta yıllarca zarar etmemek için satamıyor.
Newton yaşadığı batış hikayesinden sonra akıllara kazınması gereken şu cümleyi söylüyor.
“Gök cisimlerinin hareketlerini hesaplamam mümkün, ancak halkın deliliğini hesaplayamam”.
Evet duygusal sebeplerle veya daha fazla kazanç için fiyatı yükselen ürünlerin birkaç dakika sonra göreceği rakamları kesinlikle hesaplayamazsınız.
Newton yaptığı hatayı birkaç madde ile açıklıyor, bu maddeleri kripto para yatırımcılarının da hesaplaması gerekiyor.
- Kritik bir zamanda bilincimi kaybetmiş gibi hareket ettim.
- Çevremde bilincini kaybetmiş insanlara uyarak onlarla hareket ettim.
- Sürüyü takip etmenin bedelini ödedim
Bu maddeler sizce de kripto para yatırımcılarının önemli bir kısmını anlatmıyor mu?