Bugün evde ailemle yediğim akşam yemeği, “Türkiye’de bitcoin algısı”, “geleneksel yatırım araçları vs. bitcoin” ve “efsane bitcoin hikâyeleri/pişmanlıkları” gibi konu başlıklarına meze olabilecek türden diyalog ve olaylar serisine sahne oldu. Yaklaşık 10 dakika süren kısa filmin senaryosuna geçmeden önce oyuncuları tanıyalım..
Olayın (anti) kahramanı: Babam. Yardımcı oyuncu: Ben. Figüranlar: Bloomberg HT Ana Haber sunucusu Ali Çağatay ve programına aldığı konuk.
Yemek için oturma odasına girdiğimde Bloomberg HT açıktı, ekonomi ve borsayla sittin senedir ilgilenen babam sürekli izler. Yemeğe dalmışken tv’de dolar, Fed vs. konuşulmaya başladı. Babam doların çıkmasına sinirlenip usul usul bana baktı, “sen bana 9000 tl iken bitcoin almamı önermiştin ya” dedi. Çoktan unutmuşum bile, babam deyince hatırladım. Martta olsa gerek, babama “en azından bir 10 bin falan at, kesin yükselecek, önü çok açık” deyip yarım saat dil dökmüştüm telefonda. Kem küm etti, ikna olmadı ve “güvenemem ki oğlum; fiziksel bir şey görmek, paraya dokunmak istiyor insan” diyerek o zamanlar bitcoin almadı. Bugün bitcoin fiyatının 20 bin tl’yi aştığını öğrenmiş ve bu vesileyle bana bu olayı hatırlattı. Eğer babam o gün sözümü dinleyip 10 bin liralık bitcoin yatırımı yapsaydı bugünkü parası 20 bin tl’nin üzerinde olacaktı. Bu, % 100’ün üzerinde muhteşem bir kâr oranı demek.
Haftanın son iş gününde borsadaki hissesi de 18’den 17’ye düşmüş, yemek masasında ve öncesinde annemin başını şişirdi “yanlış hisseye oynadım, keşke o şirkete girmeseydim” diyerek. “Sen daha borsa takılmaya devam et, daha çoook üzülürsün. Bu, bitcoin için daha başlangıç, almadığın için ileride çok ama çok pişman olacaksın!” dedim ve tam o anda tv’de eskaza bitcoin konuşmaya başladılar. Hani şu program bitişinde ayıp olmasın diye bitcoin’e 5 dakika ayırırlar ya, işte o zaman dilimi gelmişti 🙂
Ana haber sunucusu Ali Çağatay, “ben btc’ye karşı hâlâ önyargılıyım ve bitcoin’i teknik olarak konuşmak için hâlâ daha erken olduğunu düşünüyorum” minvalinde bir şeyler söyledi. Btc/dolar ve çeşitli euro, tl grafikleri gösterip konuğuyla üstünkörü birkaç laf ettiler. Kim olduğunu bilmiyorum, programın konuğu “btc ilk başta uyuşturucu ve kara para faaliyetleri için kullanıldığından ötürü doğal olarak insanlardaki bu önyargıyı kırmak zor oluyor” diyerek lafa girdi. Önce bir şok oldum, yemek yemeyi bıraktım, tekrar odaklanmak için kendime tanıdığım 10 saniyenin ardından “Yıl olmuş 2017, bıkmadılar mı ya senelerdir şu argümanı ağızlarına sakız etmekten” diye içimden geçirdim.
Sohbetin devamında programın konuğu Ali Çağatay’a o konuda katıldığını, bitcoin’in hâlâ daha “çılgınlık olduğunu” ve “yeterince olgunlaşmadığını” söyleyince sabredemedim, Jerry Seinfeld’in ünlü hareketiyle filmin “yarısında çıkarak” odayı terk ettim. Geçirdiğim 10 dakikadan bana, her hafta kripto para piyasasında yaşanan gelişmelere kıyasla Türkiye’nin parmakla gösterilen bir ekonomi kanalının mensuplarının bitcoin algısı ve babamın kaçırdığı emsalsiz yatırım fırsatı kaldı.