Binance kurulduğundan bu yana dikkat çekici başarılara imza attı. Çok kısa zamanda büyük oranda büyüdü, geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde Binance 8 aylık bir startup olmasına rağmen 148 yıllık Alman bankası Deutsche Bank’tan daha fazla kar etmişti.
Binance’in Yükselişi
Şimdiye kadar Binance hakkında kripto para medyasında çok fazla olumlu haber yer aldı. Geçmişte kimsenin zarara uğramadığı birkaç teknik sorun dışında güvenlikle alakalı herhangi bir hadise yaşanmadı. Özellikle son zamanlarda BNB fiyatının yükselişi gündemi epey meşgul etti. Binance platformunda düzenlenen ICO’lar yoğun ilgi gördü, saniyeler içerisinde milyon dolarlık token satışları konuşuldu. Son plan olarak Binance fiat-kripto para borsaları açmak için adımlar atmaya başladı.
Binance yükselişi süresince köklü değişiklikler de geçirdi. Örneğin bütün operasyonlarını Malta’ya taşıdı. Birçok ülkede ofis açtı, platforma yeni dil seçenekleri eklendi ve hiçbir zaman popülerliğini yitirmedi. Şu anda işlem hacmi en yüksek kripto para borsalarından bir tanesi. Her şey oldukça iyi görünüyor fakat fazla iyi değil mi?
Felaket Senaryoları
Hangi alanda olursa olsun tek bir kurumun belirli bir sınırın ötesinde güçlenmesi her zaman tehlike yaratmıştır. En nihayetinde Binance de insanlar tarafından yönetiliyor ve insanlar hata yapabilir. Bu ihtimal hayatın her alanında var olduğu için kenara bırakılabilir ancak Binance’in bir hatasının faturası hem kripto para ekosistemi açısından hem de kullanıcılarına ağır olacaktır. Çevremden duyduğum kadarıyla, kripto paralarla ilgilenmeyenler özellikle güvenlik ve güven konularını öne sürüyor. Bir diğer yarısıysa bütün konuları kenara bırakıp “fırsatı” kaçırdığını düşünüyor. Durum böyleyken güven konusunda bir bomba daha patlarsa tekrar toparlanması uzun yıllar alabilir. Borsa Malta’nın ılımlı düzenleme ortamında bulunduğu için düzenleyiciler tarafından henüz tehdit altında olduğu söylenemez, yine de durumun değişmeyeceğini kim bilebilir?
Bütün kötü senaryolar içerisinde en felaketi belki de Binance’in hack’lenmesidir. Tıpkı Mt. Gox örneğinde olduğu gibi sadece fiyatlara etkisi bile yıllar sürebilir. Binance şimdiye kadar bir alım satımla ilgili aksaklığın (SYScoin saldırısı) dışında büyük sorun yaşamadı, umarız böyle devam eder. Tabi herkes kaybetmeyi göze alamayacağı kadar parayı merkezi borsada tutmaması gerektiğini biliyordur fakat kaç kişi bunu uygulamaktadır bilemiyoruz. Ayrıca Binance’in karşılaşılabilecek kötü durumlar için oluşturduğu SAFU fonu bulunuyor ancak yaşanabilecek zararların ne kadarını karşılayabileceği belirsiz.
Binance Güvenliği
Binance şu anda bireysel yatırımcıların soğuk cüzdan gibi kullanılacak kadar güvendiği bir borsa. Tabii ki bunun bir “korku ve belirsizlik” yazısı olarak algılanmasını istemem, varsayımlara dayanan korkular gerçek korkulardan daha güçlü olabiliyor. Yine de bireysel yatırımcının en azından kendini koruma altına alması gerektiğini ve kötü ihtimalleri de göz önünde bulundurmasının faydalı olacağını düşünüyorum.
Ek olarak Binance merkezsiz borsası Binance DEX üzerinde çalışmalarını hızlandırdı. Binance’in bu adımı atması ekosistem adına iyi niyetinin göstergesi sayılabilir. BNB’nin de gücünü ardına alan Binance eğer başarabilirse en çok kullanılan merkezsiz borsa haline gelebilir, bireysel yatırımcıların gözdesi olmaya devam eder.