Kripto para yatırımcıları önümüzdeki 2 yıl boyunca 4 yıllık döngülere bağlı olarak piyasalarda ciddi fiyat artışları bekliyor. Peki neden? Çünkü önceki yıllarda fiyatın hep bu döngülere bağlı şekilde hareket ettiğini gördük. On-chain modeller, teknik kurulumlar birçoğu buna göre şekillendi. Peki gerçekten böyle mi?
Kripto Para Piyasa Döngüleri
Önümüzdeki 2 yıl boyunca yükseliş yaşanacağına inanan yatırımcıların sayısı azımsanacak gibi değil. Peki o halde neden bugün güçlü bir risk iştahı görmüyoruz? Ayı piyasalarının psikolojisi son derece zorlayıcıdır. 2021 yılında kripto paralarla tanışan yatırımcılar kendini yatırım dâhisi gibi hissederken çoğu uzmanın anlatmaya çalıştığı şey bugünlerdi. Ayı piyasaları dâhilerin bile zarar ettiği bir dönemdir. Kaldı ki boğa sezonunda her şey yükselişken 89 IQ yatırımcılar bile dâhilerin normal piyasalarda göreceğiz sermaye büyümelerine şahit olabilir.
Peki Bitcoin fiyatı ile halving arasında kurulan ilişki ve bunun üzerine inşa edilen 4 yıllık piyasa döngüleri sorgulanamaz mı? Kesinlikle olabilir bugün Bitcoin’in fiyatı ile ABD Hazine tahvillerinin getirileri arasındaki ilişkiye göz atarak neler olduğuna bakalım.
Bitcoin Boğası Ne Zaman?
Yatırımcılar daha güvenli seçeneklere yöneldiğinde risk piyasaları kötü performans gösterir. Devlet tahvilleri belirsiz ortamlarda daha açık gibi son 2 yıldır içinde bulunduğumuz ortamlarda en iyi yatırım seçeneğidir. Çünkü az da olsa kesin kazanç getirir.
TXMC tarafından X hesabından paylaşılan kayda değer bir grafik, Bitcoin halvingi ile 10 yıllık Hazine tahvil getirisindeki “göreceli yerel diplerin” aynı döneme denk geldiğini gösteriyor. Üç ayın en düşük seviyesiyle tam olarak eşleşmeyen “göreceli” teriminin şüpheli kullanımına rağmen, geçmiş halving dönemleri bu çerçevede incelenebilir.
Her şeyden önce, yazarın korelasyonun “getiriler ve BTC fiyatı arasında doğrudan nedensel bir bağlantı” olarak alınmaması gerektiğini iddia ettiğini vurgulamak önemlidir. Ayrıca TMXC, Bitcoin arzının %92’sinden fazlasının halihazırda ihraç edilmiş olduğunu ve “artık” günlük ihracın “varlığın fiyatını destekleyen” faktör olma ihtimalinin düşük olduğunu öne sürmektedir.
Grafiği incelediğimizde ne halving ne de hazine getirilerinin dip yapması tek başına kesin bir yükseliş sinyali değil.
5 Ekim 2020 ile 5 Ocak 2021 tarihleri arasında Bitcoin değerinde %247’li bir artış gördük. Bu ralli gerçekleştiğinde halving’in üzerinden 5 ay geçmişti. Örneğin, bu süre zarfında Russell 2000 Küçük Sermaye endeksi, %14,5’lik performans farkıyla S&P 500 şirketlerinden önemli bir farkla daha iyi performans gösterdi. Bu da daha riskli yatırım seçeneklerine aynı dönemde (BTC dışındakilere de) önemli bir talep artışı olduğunu gösteriyor.
Kripto Döngüleri: Sonuç
Halving, hazine getirilerindeki dipler, borsalardaki arzın tarihi kıt seviyelere gerilemesi ve daha ne olursa olsun bunların hiçbiri kesin biçimde piyasa yükselişini tetikleyen şeyler değil. Büyük boğa sezonlarını tetikleyen tek şey yatırımcının riskli varlıklara yönelim eğilimini güçlendiren küresel piyasa ortamı. Buna kendimizden örnek verebiliriz. Krediye erişimin kolaylaştığı, devlet destekleriyle paranın bollaştığı ortamlarda insanlar ellerindeki bol parayı alternatif yatırım seçeneklerinde değerlendirir.
Peki bugün? Bugünse yatırımcıların çoğu yüksek faizler nedeniyle kredi kartı asgari ödemelerine, gıdaya, barınmaya öylesine para harcıyor ki yakacak parası kalmıyor. Parası olanlar ne yapıyor? Yüksek enflasyon ve kıt kredi ortamında daha güvenli yatırım seçeneklerine yöneliyorlar. O halde kripto paralara büyük sermaye akışlarının neden olmadığını anlamak zor değil.
Bu nasıl tersine döner? Onlarca faktörün aynı anda risk piyasalarına koşuşa müsait hale gelmesi gerekiyor. Krediye erişim kolaylaşmalı, M2 para arzı katlanmalı, gıda ve barınma gibi harcamalar kazançların büyük bölümünü temsil etmemeli, tahviller garanti olsa da getirisi düşük olduğu için sermaye sahiplerini daha az cezbetmeli. Bu ortamın 2024 Eylül ayında gelmeye başladığını görebiliriz. Faiz indirimleriyle birlikte para ucuzlayacak. Ancak 2025 yılı hedefi faizde %3,9 olduğu için küresel enflasyonda büyük bir toparlanma görmediğimiz sürece 4 yıllı döngü anlatısı havada kalabilir. Belki de bu sefer 5,6,7 yıllık döngü yapıları anlatılmaya başlanır?