ABD merkezli Bitcoin madencilik firması Giga Watt‘ın iflas bayrağını çektiğini CoinTürk okurlarına duyurmuştuk. Konuyla ilgili haberimize buradan erişebilirsiniz. Yeni bir gelişme olarak müşterilerine bir mail gönderen şirket operasyonlarına kilit vurma kararı aldığını açıkladı. Ayı piyasasının da etkisiyle madenciliğe devam edecek yeteri kadar fon bulamadığı için madencilik tesislerine erişemediğini ve elektrik sağlayamadığını ekledi.
Giga Watt’ın Ne Kadar Borcu Var?
Şirket kasım ayında gelirlerinin büyük kısmını ayı piyasasında kaybettiğini kabul etmişti. İflas başvurusundan hemen sonra gün yüzüne çıkan bir belgeyle Giga Watt’ın şirketlere, yatırımcılara ve kreditörlere 7 milyon dolar borçlu olduğu anlaşıldı. Haberleribtc’nin haberine göre çoğu müşteri iflas başvurusundan sonra Giga Watt’la çalışmayı kesti. Ancak bazıları yakın zamana kadar madenciliğe devam etti. Yapılan son duyuruyla birlikte Giga Watt neredeyse tamamen bitme noktasına geldi.
Giga Watt’ın İş Modeli
Şirketin benimsediği iş modeli kapsamında müşteriler şirketten madencilik ekipmanlarını satın alıyor ve bakım masrafını şirkete ödüyordu. Şirketten yapılan açıklamada, kargo ücretini ödemeleri halinde müşterilere ekipmanlarının gönderilebileceği belirtildi. Ancak lokavt sebebiyle şirket ekipmanların bazılarına erişemiyor. Şirketten gelen tek olumlu haber, fonlarına erişemeyen eski kullanıcıların mart ayına kadar özel cüzdanlarına fonlarını çekebileceğinin açıklanması oldu. Ancak bunun için kimlik doğrulama sürecinden geçilmesi gerekecek.
Madencilik Şirketleri Batıyor
Böylece bir madencilik şirketi piyasadan silinmiş oldu. Dünyanın en büyük madencilik firması Bitmain yakın zamanda çalışanlarının %80’ini işten çıkarmış, Amsterdam ve Tel Aviv’deki faaliyetlerine son vermiş ve üst kademe çalışanlarından ikisiyle yollarını ayırmıştı.
Bu vahim durum kripto para piyasasına ayıların büyük zarar verdiği tezine iyi bir kanıt oluşturuyor. Her şeye rağmen bardağın dolu tarafından bakmayı tercih edenler için bir not düşelim: Yapılan bir araştırma, bazı madencilik şirketlerinin kepenk indirmesiyle Bitcoin’de madenciliğin daha merkezsiz bir hale geldiğini gösteriyor.