Avustralya’nın rekabet kurumu, Facebook üzerindeki kripto para reklamlarının yüzde 58’inin dolandırıcılık olduğunu veya Meta’nın reklam politikalarını ihlal ettiğini öne sürerek adeta bir bomba etkisi yarattı. Bu ciddi suçlama, ülkenin Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) tarafından yapılan ön araştırmalar sonucunda gündeme geldi.
Meta’nın Hukuki Mücadelesi Sürüyor
2022 yılında, ACCC, Facebook’un ana şirketi Meta’yı ünlülerin isimlerini kullanarak yapılan kripto para dolandırıcılığı reklamlarına “yardım ettiği ve yer sağladığı” iddiasıyla mahkemeye verdi. Henüz bir duruşma tarihi belirlenmemiş olsa da, son başvuruda Komisyon, incelenen reklamların yüzde 58’inin Meta’nın Reklam Politikalarını ihlal ettiğini veya dolandırıcılık içerdiğini iddia etti.
Bu tür reklamların, ünlü Avustralyalı isimlerin itibarını kullanarak kripto para yatırım dolandırıcılıklarını teşvik ettiği biliniyor. İş insanı Dick Smith, milyarder eski kumarhane yöneticisi James Packer, Hollywood yıldızları Chris Hemsworth, Mel Gibson, Nicole Kidman, Russell Crowe ve eski politikacı Mike Baird, bu dolandırıcılıkların kurbanı olmuş isimler arasında yer alıyor.
Dolandırıcılığın Boyutları Ciddi Seviyelerde
Bu dolandırıcılıklardan kaynaklanan olası kayıplara ilişkin net bir rakam verilmemiş olsa da, Avustralya hükümetinin Scamwatch sitesi, yatırım dolandırıcılıklarının Avustralyalıların para kaybetmelerinde en etkili yöntem olduğunu gösteriyor. 2024 yılı itibariyle, yatırım dolandırıcılığıyla ilgili 3.456 şikayet kaydedilmiş ve toplamda 78 milyon doların üzerinde kayıp yaşanmış durumda.
ACCC, araştırma sırasında 600 reklamı tespit etti, ancak şu anda sadece 234 tanesi üzerinde yoğunlaşıyor. Bu süreçte, diğer ünlü dolandırıcılıklarının da ortaya çıkabileceği belirtiliyor. Aralık 2023’te, Avustralyalı milyarder madenci Andrew Forrest, Meta’ya, kendi görüntüsünü kullanarak yapılan ve deep fake odaklı sahtecilik içeren kripto dolandırıcılık reklamları nedeniyle dava açmıştı. Dava başlangıçta reddedilmiş olsa da, Haziran ayında bir ABD yargıcı davanın devam etmesine izin verdi.
Meta’nın Sorumluluğu Var
Düzenleyici kurum, “en az Ocak 2018’den beri, Meta’nın Facebook Platformu üzerindeki kripto para reklamlarının önemli bir kısmının yanıltıcı veya aldatıcı tanıtım uygulamaları kullandığının farkında olduğunu” iddia ediyor. Reklam verenlerin, Meta’nın Reklam Politikalarına uyum sağlama zorunluluğuna rağmen, bu tür reklamlara devam edildiği ve Meta’nın şüpheli reklamlara uyarı yerleştirme teknolojisine sahip olabileceği belirtiliyor.
Meta, güvenlik merkezinde dolandırıcıları platformdan uzak tutmak için “ürünler ve destek sistemlerine” yatırım yaptığını ve sahte hesapları sildiğini belirtiyor. 2023 yılının son çeyreğinde, Facebook 691 milyon sahte hesaba müdahale etti. Ancak bu rakam bir önceki çeyrekteki 827 milyondan ve 2019’daki 2,2 milyar sahte profilden daha düşük.