Kripto para nedir, düzenlenmeli midir? Kripto paraların düzenlenmesi konusu uzun yıllar boyunca gündemden düşmedi ve düşecek gibi de görünmüyor. Eğer düzenlenecekse veya sınırlandırılacaksa kripto paralara yine kripto sıfatına tabi olur mu?
Bitcoin ve türevlerine çoğu zaman “sanal para” yakıştırması yapılıyor. Bu oldukça yanlış bir tabir. Sanal kelimesi Türkçede gerçek olmayan, zihinde tasarlanmış anlamına geliyor. Fakat kripto paralar tamamen gerçek ve tüm ihtişamıyla hayatımızda her geçen gün daha fazla yer ediniyor. Tüm sanal para birimlerinin dijital para ya da tüm dijital para birimlerinin de sanal olduğunu söylenebilir. Ancak sanal veya dijital para birimleri kripto para olarak kabul edilemez, edilmemeli. Bazı çevrelerce kripto paraları küçümsemek adına zaman zaman sanal para tabiri kullanılabiliyor.
İnsanlar, eğer düzenlenirse kripto paraların kitlelerce benimsenme oranının da artacağına inanıyor. Biz insanlar her ne kadar kurallara pek uymasak da bir şeylerin serbest bırakılmasından da pek hoşlanmıyoruz. Bu nedenle toplumun büyük bir kısmı kripto paraların hükümetlerce düzenlenerek yasal bir statü kazanmasını bekliyor. Umarız bu kurallar kripto paraların merkezsiz doğasına zarar vermez.
AB üyeleri 7 Eylül’de kripto para birimlerini düzenlemek ve ICO’lara yönelik sorunları ele almak için bir araya gelecek. Avrupa Birliği bir takım Avrupa ülkesini temsil etse de alınacak kararlar birliğe üye olmayan komşu ülkeleri de etkileyebilir.
AB ülkelerinin maliye bakanları kripto paraların düzenlenmesiyle yakından ilgileniyor. Eylül ayındaki toplantıda kripto paraların düzenlenmesiyle ilgili atılabilecek adımlar, kara para aklama, vergi kaçakçılığı ve terörizmin finansmanı gibi konular ele alınacak. Avrupalı düzenleyiciler özellikle ICO’lara sermayenin arttırılmasına katkıda bulunduğu için sıcak bakıyor. Ayrıca regülatörler mevcut sistemin kripto paralarla nasıl modernize edilebileceği de araştırıyor. Bu nedenle Eylül ayındaki toplantının kripto paralar için tamamıyla olumsuz geçmeyeceği söylenebilir.
Avrupa Birliği’ne üye ülkeler Çin ve Hindistan’ın aksine kripto paraları yasaklama yoluna gitmedi. Bu nedenle AB üyelerinin kripto paralara yönelik düzenleyici adımlarının sektörü geliştirmeye yönelik olacağı tahmininde bulunulabilir.
Kaynak: Cryptodaily.co.uk