Geçtiğimiz Aralık ayında Güney Afrika Gelir İdaresi (SARB), vergi kaçakçılığının önüne geçebilmek için kripto paraları izlemeye alacağını bildirmişti. Ocak 2018’de ise SARB, borsa kontrollerinden finansal istikrara kadar bir çok konuda kripto paralara yönelik tutumunu gözden geçireceğini ve bu konuda bir ekip kuracağını açıklamıştı.
4 Nisan’da Finextra’da yayınlanan bir habere göre ise Güney Afrika Rezerv Bankası (SARB) ülkedeki kripto para kontrolünü sağlamak ve Fintech alanındaki gelişmeleri takip etmek için bir ekip oluşturdu. Hatta bağımsız ve özerk bir organizasyon kurdu.
Rezerv Bankası kripto para düzenleme ve denetlemeyi gerçekleştiren bir kurum değil. Ancak yinede ilk adım olarak yatırımcının korunması ve sektördeki gelişmelerden kaynaklanan riskleri sıfıra indirmek adına bir araştırma ekibi kurdu. Bu gelişmeleri takiben Merkez Bankası yöneticisi Bridget King bu kurumun herhangi bir devlet kurumu gibi değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Kendi düzenlemeleri ve uygulamalarını belirleme yetkisine sahip olan bu kurum standartlarını kendisi belirleyebiliyor, ancak bir devlet kurumu yetkilerine sahip değil. Güney Afrika’nın küresel rekabet ortamında kripto endüstrisinden geride kalmaması ve risklerden etkilenmemesi için çalışmalar yürütecek. Güney Afrika Kral’ı bu konuda şunları söyledi:
Kripto paraların erken dönemde düzenlenmesi, kripto endüstrisinin gelişmesine engel olabilir. Çünkü kanunlar yenilikçi girişimleri engelleyici nitelikte olabiliyor. Ayrıca çok hızlı değişim gösteren bir sektörde yasaların uygulamaya konmasına kadar geçen sürede çok şey değişebilir. Mevcut teknoloji ile yaptığımız yasa, uygulama döneminde modası geçmiş bir mevzuata dönüşebilir. İşte tam da bu sebeple kripto paraları kanunlarla değil sadece bu konuyla ilgilenen bir kurum aracılığıyla düzenlemeye karar verdik.
Bunlarla birlikte kurumun yaptığı ilk işe Khoka Projesi adı verildi. Güvenli elektronik ödemelerin işlenmesi için kullanılan DLT (Dağıtılmış Defter Teknolojisi)’yi araştıracak. Proje Ethereum Blockchain temelli Quorum’u kullanarak bankalar arası takas ve ödeme işlemlerini arttırmak amacıyla proof-of-concept (PoC) (Konsept Kanıtı) oluşturmaya başladı. SARB’ın bu konudaki yorumu ise şu şekilde;
Bu projenin amacı bankalarla işbirliği yapıp PoC’nin geliştirilmesiyle DLT’lerin pratikte nasıl kullanılabileceğinin anlaşılmasıdır. PoC’nin asıl amacı, bankalar arası takası geliştirip DLT’nin potansiyelinden faydalanabilmek ve risklerini aza indirecek gelişmeler oluşturabilmek.