Sosyal medya devi Facebook‘un kripto para projesi Libra 2019 yılından beri biliniyor. Libra büyük bir sükse yaratmayı başarsa da, ne yazık ki regülatörlerin baskıları nedeniyle hala piyasaya sürülemedi ve ne zaman sürülebileceği de bilinmiyor.
Libra Merkez Bankalarını Nasıl Etkileyecek?
Libra buna rağmen merkez bankalarının kendi dijital paralarını geliştirmelerine neden oldu ve şu an dünyanın dört bir yanında benzer girişimler devam ediyor. Bitcoin’in bilinen savunucularından birisi olan Andreas M. Antonopoulos da bu konu hakkında önemli bir açıklamada bulundu. Ünlü yazar ve BTC uzmanı, Libra’nın teknolojisini masaya yatırdı ve bunun merkez bankaları için ciddi tehdit olduğunu vurguladı.
Libra’nın ve Facebook’un kripto paraların en iyi özelliklerini alıp bunları harmanladığını ifade eden ünlü isim, son teknolojilerle bunun daha da iyi bir hale getirildiğini vurguladı. Libra birçok uzmana göre merkezi bir yapıya sahip ve aslında Facebook’un da işe dahil olması yatırımcıları izlenme riskine sokabiliyor. Antonopoulos ise Libra’nın merkeziyetsiz olmadığını kabul ettikten sonra, bunun yine de merkez bankalarını zora sokacak dişli bir rakip olduğunu ifade etti.
Libra tek bir itibari paraya değil, aynı anda birden çok itibari paraya endeksli bir yapıya sahip ve bu durum söz konusu stablecoin’i daha az dalgalı bir hale sokuyor. Libra Association’dan ayrılan kurumlardan birisi olan Mastercard‘ın CEO’su da geçtiğimiz günlerde neden ayrıldığına dair açıklama yapmış ve bunun regülasyonlardan kaynaklı olduğunu ifade etmişti. Yani genel olarak Libra’nın sunduğu bütün bu avantajlar hükümetlerin daha fazla regülasyon uygulamasına ve firmaları korkutmasına sebep oluyor gibi gözüküyor.