Çin geçtiğimiz yıl kripto para madenciliğini tamamen yasakladı ve ülkedeki vatandaşların kripto paralara yatırım yapmasını engelleyen adımlar attı. Kripto para borsaları atılan bu adım sonrasında hızla Çin bölgesinden çekildi. Peki Çin bunu neden yapıyor? ABD, Çin’in blockchain hedeflerine karşı nasıl bir adım atacak?
Çin Merkezli Uygulamalara Yasak
Cumhuriyetçi senatörler, ulusal güvenlik endişelerini öne sürerek ABD’deki uygulama mağazalarının Çin’in yeni dijital para birimiyle yapılan ödemeleri kabul etmesini yasa dışı hale getirecek bir yasa tasarısı öne sürdüler. Dijital Yuan veya “e-CNY” olarak bilinen CBDC (Merkez Bankası Dijital İtibari Para Birimi) çalışması ülkede bir süredir devam ediyor. Çin kendi itibari para birimini bir kripto paraya dönüştürerek küresel ölçekte erişimini genişletmek istiyor.
Tüketicilere, kripto para birimlerinin vaat ettiği aynı kolaylık ve anonimlik vaat ediliyor, ancak dağıtılmış bir defter yerine bir merkez bankası tarafından kontrol edildiğinden, yetkililer hala e-CNY üzerinde kontrolü elinde tutuyor ve kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetlerle mücadele etmek için yeterli veriyi elde edebiliyor.
Reuters, yasa tasarısının arkasındaki senatörlerin, sistemin Çinli yetkililerin Amerikalıları gözetlemelerine izin verebileceğinden korktuğunu ve “ağdaki tüm işlemlerde gerçek zamanlı görünürlüğe erişebileceklerini ve bu ağa katılan Amerikalı kişiler için gizlilik ve güvenlik endişeleri oluşturacağını” bildirdi.
Bu görüş, dijital para biriminin Çin hükümetinin gözetim yeteneklerini genişleteceğine inanan Center for a New American Security düşünce kuruluşu tarafından destekleniyor.
Çin Neyi Hedefliyor?
Geçtiğimiz yıl birçok eyalette vatandaşlarına e-CNY dağıtarak CBDC testlerini genişleten Çin hükümeti, vatandaşlarını izleyebileceği ve finansal hakimiyetini artıracak bir proje üzerinde çalışıyor. ABD’li senatörler Kış Olimpiyatlarına katılacak ABD’li sporcuların da bunu kullanmaması için önemli adımlar atmıştı. Çin, kendi kripto para ekosistemini oluşturarak vatandaşlarını küresel kripto para piyasalarından izole etmek istiyor. Kripto paraları hedef alan tüm yasakların temelinde de bu hedefler bulunuyor.
Çin hükümetinin kısıtlamaları, Facebook, Google ve Twitter dahil olmak üzere birçok küresel dijital platformun ve hizmetin ülkede sınırlı bir varlığa sahip olduğu veya tamamen bulunmadığı anlamına geliyor. Bu, Alibaba ve Sina Weibo gibi son derece popüler olan ancak anavatanları dışında nispeten bilinmeyen yerel platformların ortaya çıkmasına neden oldu. Yani Çin, her alanda vatandaşlarına global uygulamaların, hizmetlerin alternatiflerini sunuyor. Buna blockchain ürünler de dahil. Hatta NFT’ler için bile aynı şeyi yapıyorlar.
Washington’daki Çin Büyükelçiliği tüm bu endişelerin asılsız olduğunu söyledi.