Türkiye’nin son güncel enflasyon verileri geçtiğimiz hafta paylaşıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyonun yıllık bazda %54.44 olduğunu söylüyor. Ayrıca Şubat ayında TUİK, enflasyonun %48,69’a çıktığını da söylemişti. Mart ayıyla beraber bu oran yaklaşık %6 kadar arttı ve satın alım gücü de giderek azalıyor. Kripto uzmanları ise vatandaşların enflasyonla mücadelesinde kripto para birimlerinin yardımcı olabileceğini ve paralarını koruyabileceklerini iletiyor.
Piyasayı Etkileyen Etmenler
Elbette ki finansal piyasalarda birçok makroekonomik etmen mevcut. Özellikle Rusya’nın Ukrayna’ya savaş ilan etmesi, Amerika’nın hali hazırda Mart ayı faiz artışlarını beklemesi tüm küresel piyasayı etkiliyor. Küresel piyasaların da ötesinde kripto piyasası da bu etmenlerden ve direkt olarak geleneksel piyasalardan payına düşeni alıyor. Ancak yine de uzmanlar, kriz durumlarında Bitcoin’in (BTC) ve diğer altcoinlerin önem taşıdığını hatta kurtarıcı olduğunu belirtiyor.
Bu süreçte Rusya her ne kadar Ukrayna ile müzakere kararına sıcak baktığını belirtse de, piyasalar yeterince etkilendi ve ticari ilişkiler sarsıldı. Özellikle Türkiye’de gaz ve petrol ücretleri ciddi oranda arttı. Bununla beraber ülkede bir yağ krizi yaşanıyor, stoklar tüketiliyor ve tüketiciler giderek daha pahalı ücretlere alışveriş yapıyor.
Hali hazırda 2020’de başlayan pandemi ile beraber bir turizm ülkesi olan Türkiye’de ekonomi ciddi oranda etkilenmiş ve kapanmalarla bu oran giderek artmıştı. Uzmanlar buna binayen Bitcoin’in yıllık enflasyon oranının sadece %2 seviyesinde olduğunu belirtiyor ve değerine göre ilk 10 kripto para biriminin de geçmiş yıllara göre yükselişte veya geleneksel fiat para birimlerine göre artışta olduğunu vurguluyor.
Kriz Durumlarında Kripto
Günümüzde hala bazı yatırımcılar Bitcoin ve diğer altcoinlere merkezi olmayışları nedeniyle güvenmese de blockchainin izlenebilir olması ve güvenlik önlemlerinin gün geçtikçe arttırılması kriptoya olan güveni arttırıyor. Ancak Türk Lirası’nın değerinin giderek düşmesiyle Türk yatırımcılar, Bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) gibi kripto piyasasının devlerini değil, daha çok Shiba Inu (SHIB), Ripple (XRP) ve Polygon (MATIC) gibi değeri daha düşük ancak sektörde güçlü duran altcoinleri tercih ediyor. Ayrıca Türk yatırımcılar, Tether (USDT) gibi stablecoin’lere de yöneliyor ve Türk yatırımcıların doların gücüne inancını bu yatırımlar ispatlıyor.
Özellikle yeni dünya düzenine evrilen finansal piyasalar gösteriyor ki, Bitcoin ve diğer altcoinlerin benimsenmesi küresel çapta artıyor. Ayrıca artık hükümetler ve kurumsal kuruluşlar da ortaklık ve yatırımlarla kripto dünyasında varlığını gösteriyor. Öte yandan en son örneğini Rusya-Ukrayna savaşında gördüğümüz örnekleri ile kriptoların kriz durumlarında ne kadar önemli olduğu da görülüyor ve insanlar karşılaşabilecek kötü durumlara karşı kendini kripto ile güvene almaya başlıyor.