Bitcoin fiyatı 10 ila 12 Kasım tarihleri arasında 37.000 doların üzerine çıktı ancak 13 Kasım’da yaşanılan satış baskısı ile fiyat 35.000 dolara doğru bir düzeltme yaşadı. Bu beklenmeyen hareket, 121 milyon dolar değerinde long yönlü vadeli işlem sözleşmesinin tasfiyesini tetikledi ve Bitcoin fiyatı 14 Kasım’da 35.800 dolar civarında durulurken, yatırımcılar bu düşüşün altında yatan faktörleri düşünmeye başladı.
Bitcoin Fiyatı Neden Düşüyor?
Bu hareketin arkasındaki etkenlerin bir kısmı, 14 Kasım’da ABD enflasyon verilerinin beklenmedik şekilde açıklanması oldu. ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ekim ayında 2022 yılına kıyasla %3,2 artış göstererek ABD kısa vadeli Hazine tahvillerinin getirilerinde düşüşe neden oldu.
Bu durum geleneksel yatırım araçlarında alım işlemlerini tetikleyerek Bitcoin gibi alternatif hedge araçlarına olan talebi bu süreçte azaltıyor. Federal Rezerv’in piyasalarda resesyona yol açmadan enflasyonu başarılı bir şekilde düşürme stratejisi başarılı olursa, Bitcoin bir hedge varlık olarak ilginin bir kısmını kaybedebilir.
Moody’s derecelendirme kuruluşunun 11 Kasım’da ABD’nin kredi görünümünü durağandan negatife düşürmesi bile Bitcoin ve diğer alternatif hedge araçlarına olumlu bir etki yaratmadı. Bu senaryonun yerine yatırımcılar kısa vadeli %5,25 sabit getirili enstrümanlara sığınarak artan borç seviyelerine ve küresel ekonomik zorluklara rağmen altının neden 2.000 doları aşmakta zorlandığını açıkladı.
Dünya Ekonomisinde Dikkat Çeken Gelişmeler
Çin’de Ekim ayı perakende satış verileri Mayıs ayından bu yana en hızlı artış olan %7,6’lık bir artışa dikkat çekti. Ancak görünürdeki bu toparlanma özellikle yılın ilk 10 ayında emlak sektörü yatırımlarındaki %9,3’lük düşüş gibi altta yatan sorunları gizlemeye devam ediyor. Çin’in politika desteği ve likidite çözümlerini de içeren ekonomik teşvik tedbirleri ise piyasalar için sadece mütevazı faydalar sağladı.
Çin’in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olduğu göz önüne alındığında, ülkenin ekonomik durumu yatırımcıların Bitcoin gibi daha riskli varlıklara karşı temkinli durmasına neden oluyor. Özellikle de daha geniş küresel ekonomik bağlam içinde bakıldığında durum daha da anlaşılır bir hale geliyor. Ayrıca, ABD hükümetinin kapanma tehdidiyle ilgili son siyasi gelişmeler de Bitcoin’in performansını etkileyebilir.
ABD Temsilciler Meclisi 14 Kasım’da hükümetin tatil sezonu boyunca faaliyette kalmasını sağlayacak bir tasarıyı kabul etmesiyle birlikte mali krizi geçici olarak önledi. Ancak bu önlem herhangi bir anlaşmaya varılamaması halinde 2024 yılında federal harcamaların %1 oranında kesilmesini öngören bir hüküm de dahil olmak üzere önümüzdeki yıl olası harcama anlaşmazlıklarına zemin hazırlıyor olabilir.
Tüm bunlarla birlikte, Bitcoin’in 37.000 doların üzerindeki ivmesini korumasında yaşadığı zorluk, Federal Rezerv’in yumuşak bir ekonomik iniş stratejisini destekleyen veriler ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler gibi faktörlerden etkilenmeye devam ediyor. Bu etkenler, özellikle SEC’in piyasa beklentilerine uygun olarak spot BTC ETF’lerine ilişkin kararları geciktirmesi halinde, Bitcoin için olumsuz bir manzara yaratmaya devam ediyor.