ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Kurumu (SEC) yöneticisi Jay Clayton bütün ICO’ları dolandırıcılık olarak görmenin adil olmadığını ifade etti.
Clayton Princeton Üniversitesi’nde düzenlenen ‘’Kripto para ve ICO’’ toplantısına katıldı. Clayton’a SEC’in ICO’lara karşı uygulanan politikaları soruldu. SEC yöneticisi son dönemde yaşanan Mayweather vakasından örnekler vererek SEC yönergelerini anlattı.
Clayton şubat ayında verdiği bir demeçte bütün ICO’ların menkul kıymet olarak görülmesi gerektiğini söylemişti. Bu söylemi kripto para takipçilerinden birçok yankı bulmuştu. Clayton şubattaki konuşmasına Blockchain teknolojisini överek başlamıştı ve dağıtık defterli sistemlerin parasal sektörler için önemli bir gelişme olduğunu söylemişti.
SEC yöneticisi SEC’in son aylarda aldığı kararların kripto para piyasalarının olgunlaşmasını sağladığını savundu. Clayton şunları ifade etti:
‘’SEC tarafından önerilen ve Washington tarafından alınan kararlar Blockchain teknolojisinin önünü kesiyor mu? Bence hayır, aslında Blockchain’e faydalı olduğunu bile düşünüyorum. Dolandırıcılık ve sahtekarlıkların önüne geçiyoruz. Biz dolandırıcıları durdurmazsak düzenleyici kurumlar bu işe soyunur ve ortaya çıkacak sonuç hiç kimsenin lehine olmaz.’’
Token’ler SEC’in yetki alanına girmemek için ICO’larını ‘’utility token’’ adı altında düzenleyebiliyorlar. Clayton’a göre eğer ICO’lar başkalarının emek ve paralarına dayanıyorsa menkul kıymet olarak değerlendirilmeli ve düzenlenmeli.
Clayton ICO’ları menkul kıymet olarak görme meselesini şöyle açıkladı:
‘’Örneğin ben bir token ile çamaşırlarımı yıkatabiliyorsam bu token menkul kıymet sayılmaz. Ancak 10 token’im var ve çamaşırhane hala makinelerini geliştiriyor ve bana gelecekte kullanabileceğim token’leri satıyorsa durum değişir.. İleride kullanabileceğim veya satabileceğim şey menkul kıymet sayılır.’’
Buna karşılık şunları ifade etti:
‘’Sürekli gelişen bir teknoloji ve değişen bir dünya var. Bir token kullanımı doğrultusunda menkul kıymet olmaktan çıkabilir. Kripto paralar zaman içinde hızla evriliyor. Bugün menkul kıymet görülmeleri yarın da menkul kıymet olarak görülecekleri anlamına gelmez.’’