Kripto paralarda dalgalı fiyat hareketi sürerken saldırıya uğrayan bir kripto para ve ekibin yaptığı harcamalarla gündeme gelen başka bir proje yatırımcıların dikkatinden kaçmadı. Yaşananların, yatırımcıları bu tarz projelerden uzaklaştırabileceği yönünde yorumlar bulunuyor.
Bittensor (TAO)
Kripto paralar tarafında geçtiğimiz döneme damga vuran Bittensor blockchain 3 Temmuz tarihinde bir saldırıya uğradı. Saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişiler kullanıcılara ait cüzdanlardan 8 milyon doların üzerinde TAO token’ını çaldı.
Ekip tarafından, kayıpların büyümemesi adına tüm işlemlerin durdurulduğu açıklandı. Bittensor tarafının çekirdek geliştiricileri, kullanıcıların bu tarz başka olaylarla karşı karşıya kalmayacakları yönünde açıklamalarda da bulundular. Saldırının neyden kaynaklı olduğunu çözümleyebilmek adına ise chain’i duraklatarak “güvenli moda” geçiş yaptılar.
Ekip tarafından alınan karar merkeziyetsizlik kavramının büyük destek gördüğü kripto paralarda bir merkezileşme korkusunu ortaya koydu ve büyük bir memnuniyetsizliği tetikledi.
Bir diğer yandan yaşanan bu tarz bir olay projeye olan güven problemini de ortaya koyarken yatırmcıların tedirgin olduğu görülüyordu. Yaşanan süreç yatırımcıların yeni kayıplar yaşama korkusuna bağlı olarak TAO’dan uzak durmasına ve fiyat düşüşünün tetiklenmesine sebep olabilir.
Sosyal medya tarafında da hareketlilik devam ediyor. Bittensor hakkında konuşan kişilerin %48,78’inın olumsuz bir duyguyla yorum yaptığı yönünde veriler dikkatlerden kaçmadı. Bu durum bir panik havasını tetikleme ve fiyatı düşürme potansiyelini ortaya koyuyor.
Polkadot (DOT)
Bir diğer yandan dikkatler Polkadot’a çevrildi. Son dönemde şirket tarafından yapılan büyük eleştirilere sebep olurken bunun bir mali istikrarsızlık yaratabileceği yönünde endişeleri tetikledi. Şirket tarafından açıklanan raporlarda, 2024 yılının yalnızca ilk yarısında 87 milyon dolar değerinde harcama gerçekleştirildiği bildirildi.
Yapılan harcamaların neredeyse yarısına eşit olan %42’sinin, influencer ortaklıkları ve sponsorlukların da aralarında bulunduğu sosyal projelere aktarıldığı görüldü. Bir diğer yandan Polkadot’un hazine geliri 414.291 DOT token’dan 171.696 DOT’a geriledi ve bu devasa bir düşüşü temsil ediyordu.
Şirketin önemli isimlerinden olan Tommi Enenkel, şirketin yaklaşık iki yıllık harcama limiti kaldığını belirtirken, yönetimin başında bulunan CEO Fabian Gompf ise böyle bir durumun olmadığını, fonların tükenmeyeceğini belirtti.
Harcamaların gereksizliği konusunda da eleştiriler alan şirket, altı ay geçerliliği olacak olan bir animasyonlu logo için 53.000 dolarlık bütçe ayırmış görünüyor. Bu tarz harcamaların şirketin sürdürülebilirliğine büyük zarar verebileceği düşünülüyor.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda DOT’un aldığı negatif yorumların ve çizdiği karamsar mali tablonun fiyat üzerinde bir etkisi olabileceği düşünülüyor ki bu da kısa vadede fiyatı daha aşağıya çekme ihtimalini barındırıyor.