Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun gizemi henüz çözülemedi. Ancak edindiğimiz bilgiler, dünyanın kripto paraların arkasındaki Blockchain teknolojisiyle daha erken tanıştığı yönünde.
Ripple’ın teknoloji direktörü David Schwartz’ın 20 yıl önce Blockchain teknolojisine benzer şekilde çoklu dağınık bilgisayar sistemi kurduğu ve bunun patentini aldığı ortaya çıktı. Satoshi’nin Blockchain teknolojisini Bitcoin’le eş zamanlı olarak geliştirdiğini biliyoruz. Peki bu Schwartz’ın Satoshi Nakamoto olduğu anlamına gelebilir mi?
Schwartz 1988 yılının Ağustos ayında, kişisel bilgisayarlarda çalıştırılmak üzere Blockchain teknolojisiyle bazı benzerlikleri bulunan bir sistem geliştirdi. Sistem işin özünde bilgisayarların ağ üzerinde işlemci gücünü paylaşması mantığıyla çalışıyordu. Böylece o dönemde iyi sayılabilecek dağınık işlemci gücü ortaya çıkıyordu. Patent başvurusu 1991 yılında kabul edilmiş olsa da Schwartz projesini geliştirmek yerine onu terk etmeyi tercih etti.
The Next Web adlı internet sitesi patent başvurusundan bir kesit paylaştı:
Birbirinden bağımsız bilgisayarların iş birliği içerisinde çalıştığı ağ, dağınık bilgisayar sistemi olarak adlandırılıyor. Sistemin kullanılabilirliği, ağa dahil olan bilgisayarların sayısıyla doğru orantılı bir şekilde arttırılabilir. Böylece hem ana bilgisayar üzerindeki işlemci yükü azalıyor hem de veri işleme maliyetlerinde ciddi bir tasarrufa gidilebiliyor.
Görünüşe bakılırsa Schwartz, dağınık bilgisayar sistemini, grafik düzenleme problemine bir çözüm olarak geliştirdi. Çünkü Schwartz, planladığı işlemleri gerçekleştirmek için daha fazla işlemci gücüne ihtiyaç duyuyordu. Ancak 80’li yılların şartlarında bu sistem ona pek yardımcı olmadı. Çünkü o dönemde kişisel bilgisayarlar günümüzdeki gibi güçlü işlemciler barındırmıyordu.
Schwartz, The Next Web’e verdiği röportajda şunları kaydetti:
Ciddi miktarda işlemci gücü gerektiren bir iş üzerinde çalışıyordum. Bu nedenle onu geliştirdim. Teknolojiyle birlikte işlemciler de çok hızlı gelişti. Bu nedenle işlemci gücünü dağıtmaya pek fazla ihtiyaç duyulmadı.
Kaynak: Cryptodaily.co.uk