Bitcoin (BTC) yazı hazırlandığı sırada 51.000 doların altına düştü ve NVIDIA kazançları da beklenen heyecanı doğurmadı. 53.000 dolar direncini test eden fiyatın böyle bir düzeltme yaşaması zaten bekleniyordu. Bu aşamada önemli olan fiyatın 50.500 doların altına sarkıp sarkmayacağı ve hafta sonunda hacimler zayıfken negatif yönde volatilite artışı ihtimali güçleniyor.
Kripto Paralarda Günün Özeti
Kümülatif işlem hacmi bugün 66,59 milyar dolara kadar geriledi ve düne kıyasla %16 azaldı. Piyasalarda ilginin zayıflaması altcoinlerde nakde dönen yatırımcıları da motive ediyor. Kripto paraların kümülatif değeriyse 1,95 trilyon dolarda ve destek 1,91’dir. Peki son 24 saatte kripto paralarda hangi önemli gelişmeler yaşandı?
Trump ve Bitcoin
Önceki ABD Başkanı Trump bir süredir özellikle NFT’ler konusunda attığı adımlarla kriptoya ılımlı bir yaklaşım benimsedi. Donald Trump, Bitcoin (BTC) konusundaki yaklaşımını son yaptığı açıklamayla net biçimde değiştirdiğini göstermiş oldu. Görev süresince hep kripto karşıtı açıklamalar yapan eski Başkan şimdi onun dolandırıcılık olmadığına ikna olmuş görünüyor.
Bitcoin’in hayatta kalabileceğini ve bu gerçekle yaşamaktan rahatsız olmayacağını söyleyen Trump Fox’a verdiği bir röportajda şunları söyledi;
“Bitcoin ile ödeme yapmak isteyen insanlar görüyorum ve öyle ya da böyle bununla yaşayabilirim”.
Kraken ve SEC’e İtiraz
Kripto para borsası geçtiğimiz yıl Kasım ayında açılan SEC davasının reddedilmesi için başvuruda bulundu. Borsa bu hamleyi kurumun yetkisini aşan “aşırı ve tehlikeli” bir girişim olarak tanımlıyor. Kraken, 22 Şubat’ta San Francisco federal mahkemesine yapılan başvuruyla alakalı Kraken şunları yazdı;
“SEC’in teorisi, sözleşme olmadan, satış sonrası yükümlülükler olmadan ve ihraççı ile alıcı arasında hiçbir etkileşim olmadan bir şeyin yatırım sözleşmesi olabileceği yönünde. SEC eğer bu şekilde yetkisini aşmaya devam ederse sporcu koleksiyon ürünleri, sporcu kartları, pahalı saatler ve hatta elmaslar gibi çok çeşitli sıradan varlıkları veya emtiaları menkul kıymetlere dönüşebilir”.
Bence bu hamle en az Coinbase ve Binance davaları kadar önemli. İki dev borsaya açılan davaların sonucunda mahkeme altcoinlerin menkul kıymet olarak tanımlanması standardına müdahale edebilir. Nitekim duruşmalarla alakalı son dakika gelişmelerini paylaşırken de bunu “altcoinler SEC’in esnetilmiş howey testi teorisinden kurtulabilecek mi?” yazmıştım. Kraken’in yaptığı itiraz da aynı sorunun cevabını öğrenmemizi sağlayabilir.
Pixels ve Avrupa Merkez Bankası
Son 24 saatin son 2 büyük gelişmesinden biri Web3 oyunu Pixels’in büyümesiyle ilgili. Binance listelemesinin ardından PIXEL token, 19 Şubat’taki listeleme fiyatından 12 kat yukarı çıktı. Üstelik 538 bini aşkın cüzdanın etkileşime girdiği oyun hali hazırda en popüler Web3 oyunları arasında yer alıyor.
Diğer olaysa Avrupa Merkez Bankası yetkililerinden ikisinin spot Bitcoin ETF hakkında yaptığı yorumlarla ilgiliydi. Burada iki husus var.
- Birkaç gün önce VanEck Avrupa CEO’sunun “bölgede spot Bitcoin ETF’lerin geleceği yok” açıklamasını yazmıştım. Bu bana göre en yetkili ağızlardan birinin (ETH ihraççısı bakımından) Avrupa bölgesindeki ETF’lere yaklaşımı net biçimde özetlemesinden ibaretti.
- İkinci önemli husus bu negatif yorum yapan Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin “kurum görüşünün ötesinde şahsi aşırı negatif” yaklaşımlarını da gündem olan blog yazısına yansıttıkları gerçeğidir. Nitekim daha önce de benzer katı açıklamalarını görmüştük.
ECB yöneticileri ETF onaylarının Bitcoin fiyatındaki sonucu konusunda hemfikir olsa da bunu saman alevi olarak görüyor.