Tüm dünya artık kripto paraların yok edilemeyecek kadar büyüdüğünü fark etti ve onu regüle etmeye çalışıyor. Küresel kripto para piyasalarının geleceği için bu çabalar oldukça önemli. Atılan somut adımların bir bölümü umut verici ve bazı bölgeler inovasyonun getirdiği büyüme fırsatını yakalamak için ciddi efor sarf ediyor.
Dünya Kripto Para Piyasaları
Bu yıl dünyanın dört bir yanında önemli düzenleyici adımlar gördük. Asya bölgesindeki kucaklayıcı duruş Haziran ayında gündemi fazlasıyla meşgul etti. Dünya kripto para piyasalarının büyüyebilmesi için küresel ölçekte kapsamlı kurallara ihtiyaç var. Şimdi farklı bölgelerde neler olduğuna bakalım.
Orta Doğu
Bu bölgede özellikle Dubai Emirliği büyük bir iştahla kripto paraları kucaklıyor. Geleceğin ekonomisi bakış açısıyla çok sayıda şirketin işini kolaylaştırdıkları için ilgi de görüyorlar. 2022’de, sanal varlıklar sektörüyle ilgili tüm faaliyetleri düzenleme yetkisiyle Dubai’de Sanal Varlıklar Düzenleme Kurumu (VARA) kuruldu. Şubat 2023’e kadar VARA kapsamlı kuralları Sanal Varlıklar ve İlgili Faaliyetler Yönetmeliği 2023 ile duyurdu.
Bölgede yaklaşık 10 şirket Sanal Varlık Hizmet Sağlayıcısı (VASP) lisansı aldı veya almak üzere.
Ekim ayında Katar, Katar Finans Merkezi (QFC) bünyesinde kripto düzenlemeleri için istişare süreci başladı. Orta Doğu’da en büyük oyuncu olma yarışına katılan Katar gecikmeyi telafi için daha da hızlanabilir.
Avrupa Birliği
Yıl boyunca bahsettiğimi MICA bölgede atılan en önemli, kapsamlı ve önemli adımdı. 2023 yılında Avrupa Birliği (AB) Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) yönetmeliğini yayınladı. Kripto düzenlemesine yönelik bu kapsamlı çerçeve, şeffaflığı artırmayı, yatırımcıları korumayı ve AB’nin 27 üye ülkesinde tek tip kurallar oluşturmayı amaçlıyorlar.
AB tarafından atılan bu adım aynı zamanda küresel standartları belirleme noktasında da önemli. Finansal düzenlemeler ABD ve AB tarafından inşa edilir ardından diğer devletler bunu kendilerine uyarlar.
Ek olarak kara para aklama ile mücadele için Fon Transferi Yönetmeliği (TFR) de Haziran 2023’te yayınlandı. Önümüzdeki yıl bugünlerde TFR kuralları uygulanmaya başlanacak. Kriptoda vergi şeffaflığı için atılan DAC8 adımı da Ocak 2026’da devreye girecek.
Birleşik Krallık
Ülkedeki bankaların kripto paralara sert yaklaşımıyla alakalı yıl boyu dejavu etkisi doğuran haberler okuduk. Burada da kripto firmalarının 2024’te FCA (Finansal Davranış Otoritesi) onayı almasını sağlayacak adımlar atıldı. Kripto reklamları konusunda çeşitli çalışmalar yapıldı. Ayrıca stake hizmetleri için yeni kurallar hedefleniyor.
Stablecoinler içinse mevcut finansal sistemi regüle eden kurallara eklemeler yapılması bekleniyor. Sunak geldi ama Birleşik Krallık hayal edildiği gibi kripto dostu diyebileceğimiz büyük adımlar atmadı bu da başka bir detay.
Asya-Pasifik (APAC)
Singapur VASP ile önemli bir adım attı. Hong Kong bireysellere kripto hizmetleri için Haziran ayında yüzlerce kez tekrar ettiğimiz kucaklayıcı kural değişikliklerini yaptı. Avustralya kripto şirketleri, CBDC ve diğer konular için yapacakları kapsamlı düzenlemenin erken aşamasında. Tayvan, sanal varlık platformları için bağlayıcı olmayan ilkeler aracılığıyla müşteri korumasına öncelik vermektedir. Japonya, 1 Haziran’dan itibaren “Seyahat Kuralı” da dahil olmak üzere daha sıkı AML/CFT önlemlerini uygulamaya hazırlanıyor.