Kripto para topluluğunun az bir kısmı 2021 ikinci çeyreğinden önce NFT diye bir şeyin varlığından haberdardı. Ancak 1 yıl gibi bir sürede NFT’ler devasa bir pazara dönüştü. Dünyanın en büyük şirketleri kendi koleksiyonlarını basmaya başladı ve devasa projelerin inşa edildiğini gördük. NFT’ler oldukça güçlü bir başlangıç yapsa da 2022 yıkında zayıflayan kripto piyasalarından payına düşeni aldı.
NFT Nedir?
Non-fungible Token veya NFT benzersiz meta verilere ve bunları birbirinden ayıran tanımlama kodlarına sahip blockchain tabanlı kriptografik varlıklardır. Kripto para birimlerinin aksine, nominal değerde satın alınamaz veya değiştirilemezler. Bu, hepsi benzer olan ve dolayısıyla bir değişim aracı olarak kullanılabilen Bitcoin gibi token veya coinlerde onu ayırıyor.
Her NFT’nin benzersiz yapısı, çeşitli uygulamalara izin verir. Örneğin, gayrimenkul ve sanat eseri gibi gerçek şeyleri dijital olarak temsil etmek NFT’ler için harika bir kullanım alanıdır. NFT‘ler ayrıca aracıları ortadan kaldırmak ve sanatçıları izleyicilerle bağlamak (Rock’n Verse bunun temelini atıyor) veya blockchain’e dayalı oldukları için kimlik yönetimi için de kullanılabilir. NFT’ler aracıları ortadan kaldırabilir, işlemleri düzene sokabilir ve yeni pazarlar açabilir.
ERC-721 standardı NFT’lere kapı araladı. ERC-721, oyun tokenlerinin dağıtımı ve değişimi için gerekli olan sahiplik ayrıntıları, güvenlik ve meta veriler gibi temel arabirimi tanımlar. ERC-1155 standardı, non-fungible tokenlar için işlem ve depolama maliyetlerini düşürerek ve çok sayıda farklı türdeki non-fungible tokenları bireysel bir sözleşmede birleştirerek bu kavramı genişletir. Örneğin, Ethereum tabanlı bir sanal gerçeklik platformu olan Decentraland, bu fikri zaten hayata geçirdi. NFT’ler daha karmaşık hale geldikçe ve finansal altyapıya dahil edildikçe, aynı tokenize edilmiş arazi parçaları kavramını (değere ve konuma göre değişen) fiziksel dünyaya yerleştirmek mümkün olabilir.
NFT’ler için en yaygın kullanılan token standardı Ethereum ağındadır. NFT’leri oluşturmak için ERC-1155 ve ERC-721 standartlar çok kullanılıyor. Ethereum’a ek olarak Flow, EOS, Solana ve Tezos gibi blockchainler üzerinde de NFT’ler oluşturulabiliyor.
2022-2028 NFT Pazarı
Research and Markets raporu buna ışık tutuyor. Belirtilen dönemde NFT pazarının %31,6 CAGR’lik bir pazar büyümesiyle 2028 yılına kadar 97,6 milyar dolara ulaşmasını bekleyen rapor detaylı bir pazar araştırması da yapıyor. Rapora göre 2021’de ticari segment, NFT pazarında önemli bir gelir payı kaydetti. Tedarik zinciri yönetimi ve lojistik inovasyonu gibi iş hedefleri için NFT’lerin artan kullanımının, sektörü ileriye taşıması muhtemel görünüyor. Lojistik endüstrisindeki şirketler, blockchain teknolojisini kademeli olarak operasyonlarına dahil ederek endüstrinin genişlemesi için yeni fırsatlar yaratıyor.
2021’de koleksiyon segmenti (şirketlerin özel NFT projeleri hariç listelene sayısız koleksiyon) NFT pazarındaki gelirden aslan payını aldı. 2021’de, Kuzey Amerika, NFT pazarının en büyük gelir payını oluşturuyordu. Bölgedeki Y kuşağı, bölgesel pazar büyümesini besleyen NFT’leri giderek daha fazla benimsiyor. Aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi ülkelerde dijital sanat eseri üreten sanatçıların sayısındaki artışın bölgesel pazar büyümesini hızlandırması muhtemeldir.
Önemli Pazar Oyuncuları
- Cloudflare, Inc.
- Gemini Trust Company, LLC
- Ozone Networks, Inc.
- Dapper Labs, Inc.
- Semidot Infotech
- The Sandbox (BACASABLE Global Limited)
Rapora göre önümüzdeki 6 yıl içinde Sanat, Oyun, Spor, Metaverse gibi alanlarda çok fazla NFT girişiminin olduğunu göreceğiz.