Kripto para endüstrisi sadece tokenlerden ibaret değil. Kurumsal devler de buradaki potansiyeli görüyor. Birçok teknoloji devi, kripto endüstrisinin öncülük ettiği alanlarda çeşitli çalışmalar yapıyor. Bu ilginin sebebi ne? Elbette geleceğin yeni internetinde de mevcutta olduğu gibi yerlerini korumak istiyorlar. Bunun için milyonlarca dolar maaş vermeye de hazırlar.
Meta ve Metaverse
Metaverse için henüz çok erken bir dönemdeyiz ancak Meta isminden de anlaşılacağı üzre bu işi önemsiyor. Eski adıyla Facebook, milyarlarca dolarlık zarar rağmen insanlar için gerçekliği artırılmış sanal bir dünya oluşturuyor. Meta için metaverse geliştirme açısından çalkantılı zamanlara rağmen, şirkete yakın kaynaklar metaverse programcılarına 1 milyon dolara kadar yıllık maaş verildiğini söylüyor. Bu Meta için bile oldukça tatmin edici bir rakamdır.
Facebook, Instagram ve WhatsApp mesajlaşma servisinin ana şirketi olan teknoloji devi Meta, bir süredir metaverse alanında çeşitli çalışmalar yapıyor. Ancak, milyarlarca dolarlık kayıpla zorlu bir başlangıç yaptı. Bu zorlu başlangıç diğer devleri de ürküttü ve Disney gibi şirketler bu alandaki yatırımcılarını askıya almaya veya azaltmaya başladı.
1 Milyon Dolar Maaşlı İş
Yılın başındaki raporlara göre, şirketin metaverse için görevlendirdiği Reality Labs, 2022 yılı boyunca 13,7 milyar dolar kaybetti. Bu, bu bölüm için kaydedilen en büyük yıllık kayıp oldu. Bununla birlikte, şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin metaverse yönelik uzun vadeli vizyonunu değiştirmek için herhangi bir planı olmadığını söyledi. Diğer taraftan Şubat başında Meta bir sanal gerçeklik şirketini satın almak için onay aldı.
13 Mart’ta Meta’nın ticaret ve finansal teknolojiler başkanı, şirketin Facebook ve Instagram’da NFT desteğinin şimdilik duraklatıldığını söyledi. Henüz tam anlamıyla başlatılmayan NFT desteğinin durdurulmuş olması kafaları karıştırdı. Meta, platformu üzerinden NFT’lerle ilgili şeylere izin verip kazanç elde edebilirdi. Bu duraklamanın iki sebebi olabilir. İlki gerçekten NFT alanında ilginin azalmış olması. İkincisi ise bu alandaki yasal zeminin henüz oluşmamış olması ve potansiyel hukuk risklerdir. Her ikisi de zamanla aşılabilecek riskler. Ve eğer Mark haklı çıkarsa milyarlarca doları boşa harcamamış olacak. Üstelik metaverse alanındaki altcoinlerde devasa yükselişler göreceğiz. Peki haksız çıkarsa? O halde Meta kendisini öldürmeyen ancak zayıflatan derin bir yara almış olur.
Metaverse hakkında merak ettiklerinizi bu videoda bulabilirsiniz;