Çin yasakları öncesinde 140 TH/s olan küresel hash gücü yasaklarla birlikte 80 bölgesine kadar gevşemişti. Ancak farklı ülkelerde yeni operasyonların kurulmasıyla yeniden 160’ın üzerine çıktı. Bitfarms bugün 26 milyon dolara hidroelektrik santrali aldı. Bu santral sayesinde çok daha ucuz ve yeşil enerjiyle Bitcoin üretecek.
Bitcoin Üretiminde Yenilebilir Enerji
Kanadalı Bitcoin madencisi Bitfarms (BITF), 24 megavatlık (MW) bir hidroelektrik santrali satın aldı. Bitcoin madencisi, potansiyel 620 PH/s madencilik gücüne sahip yeni hidro-elektrikli tesiste yaklaşık 6.200 Bitmain S19j Pro cihazları çalıştırmayı planlıyor. Son alımla birlikte şirketin toplam madencilik gücü 106MW’a çıkacak. Üstelik şirketin Quebec’teki diğer enerji santrallerinden %25 daha ucuza üretim yapması bekleniyor.
Bitfarms’dan Ben Gagnon şunları söyledi:
“Bu düşük maliyetli güç, Bitmain S19j Pro‘nun endüstri lideri verimliliğiyle birleştiğinde bize daha fazla kazanç getirmesini bekliyoruz. Washington’daki 6200 cihazlık operasyonumuzu kurduğumuzda Bitcoin başına yaklaşık 4.000 dolar maliyetle günde yaklaşık 3,7 Bitcoin üretebileceğiz”.
Bitfarms hisseleri Perşembe günü %3’ten fazla yükseldi ve bu yıl %331 arttı.
Çin Kripto Yasaklarını Etkisi Sıfırlandı
Yıllardır Bitcoin (BTC) madenciliğinin merkezi Çin olmuştu. Ülkeye mali anlamda katkı sağlayan madenciler aniden katı yasaklarla karşı karşıya kaldı. Milyarlarca dolar değerinde BTC üreten şirketler Çin’e birçok fayda sağlıyordu. Fakat bugün Çin’in sürekli olarak kripto paraları domine etmesine sebep oldu. Yıllardır sayısız kere kriptoların yasaklandığı yönünde açıklamalara maruz kaldık.
Nihayet Çin’in bu fırsatı elinin tersiyle itmesiyle birlikte kripto para ekosistemi büyük bir dertten kurtuldu. Artık kripto para platformları Çin’i yasaklıyor ve ülkeden ayrılıyor. Peki değişen ne oldu? Küresel hash gücü 80 TH/s bölgesine kadar düştü, sadece birkaç ayda toparlandı ve yasak öncesi seviyelerin de üzerine çıktı.
Yani kaybeden Çin, kazanan Bitcoin madencileri oldu. Amerika, Rusya ve Kazakistan sırasıyla üretimin en yoğun olduğu bölgeler haline geldi. Birçok madenci Çin’deki operasyonlarını, istihdamı ve parasını bu bölgelere kaydırdı. Üstelik Çin’in oyundan çıkmasıyla birlikte Bitcoin madencilerinin karbon ayak izi de küçülmeye başladı. Hidroelektrik ve güneş enerjisiyle daha çevreci şekilde Bitcoin madenciliği yapılmaya devam ediyor. Çin ise kömür yataklarından ürettiği elektriğiyle doğaya zarar vererek 2050 yılında karbon nötr olmayı hedefliyor.