Bir zamanların çok sevilen torrent yazılımlarından uTorrent son yıllarda kendini gereksiz özelliklerle şişirmesi ve içerdiği reklamlar yüzünden bir çok kullanıcısının gözünden düşmüştü. Kötü yola sapan ve işlevsellikten ziyade kendi çıkarlarını ön plana almaya başlayan her yazılım gibi bir noktadan sonra kullanıcılarına reva gördüğü eziyetler artan uTorrent, kaybettiği pazar payını (ve buna bağlı olarak düşen reklam gelirlerini) farklı yerlerden çıkarmaya çalışıyor.
Kafakutu.com haberine göre, geçtiğimiz günlerde çıkan yeni uTorrent sürümünü yükleyen kullanıcılar, farkında olmadan aynı zamanda EpicScale adlı bitcoin madencilik yazılımının da çoğu zaman kendilerine sorulmadan yüklendiğini belirtiyorlar.
Bilgisayarlarındaki işlemci gücü ve GPU kaynaklarının tüketiminin artmasıyla durumu fark eden kullanıcıların yaptıkları araştırmalar sonrasında EpicScale’in kendilerinden habersiz bir biçimde bilgisayarlarında Bitcoin madenciliği (ya da eşdeğer algoritmalarla çalışan benzeri bir altcoin) yapıp uTorrent ve yazılımın esas yapımcısı (her kimse) kazanç sağladığı tespit edilmiş.
Bu durumun yeni çıkan uTorrent sürümü olan 3.4.2 build 28913 sürümünde mevcut bulunduğu biliniyor.
İşin enteresan tarafı eğer EpicScale malware’i ve uTorrent Bitcoin madenciliği işine girdilerse burada ciddi bir mantık hatası var demektir çünkü son kullanıcı bilgisayarlarının BTC madenciliği için artık hemen hemen hiçbir işe yaramaz nitelikte olmasına rağmen ve bu tür bir çaba gerek programın yazılımcılarına gerekse uTorrent yazılımcılarına para kazandırmaktan çok itibar kaybettireceği kesin. Geriye kalan tek mantıklı seçenek Bitcoin değil de başka bir alternatif kripto-para madenciliği yapıldığına işaret ediyor.
Her halükarda kullanıcının rızası olmadan kişinin kaynaklarını kendi çıkarı için kullanan bu tür firmaları/yazılımları kullanmamak en doğrusu olacaktır, alternatif torrent yazılımları için ise qBittorrent ve Deluge gibi yazılımlar tercih edilebilir.
BitTorrent şirketi tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamaya göre ise, uTorrent’te hiçbir şekilde gizli yükleme yapılmadığını ve kullanıcıdan izin alındığını söyleniyor. Elbette firmalar bu tür durumlar karşısında yazılımın dağıtım sistemini (yani indirilen yükleme programı tarafından çalıştırılıp çekilen dosyaları ve konfigürasyonları) güncelleyip böyle olayların üzerine yatmaya çalışmaları görülmemiş bir durum değil. Aynı şekilde firmanın kullanıcının elektrik sarfiyatı ve işlemci gücü üzerinden para kazanma çabası içinde olması (gizli veya değil) zaten başlı başına ahlaki olup olmadığı tartışmalı bir konu. En nihayetinde, şu sıralar uTorrent kullanıcılarının PC’lerinin çalışma performanslarnı ve arka planda çalışan/yüklenen programları daha dikkatli incelemelerinde fayda var.
Resim: Kafakutu