Hükümet cephesinden kripto para birimlerine yönelik dijital para karşıtı söylemler şu an için bir nebze son bulmuş gibi. Maliye Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu yeni yönetmelikler için yasal konular üzerinde çalışmaya başlamış durumda.
Al-Monitor tarafından hazırlanan habere göre Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreteri ve eski Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu “Türkcoin” olarak adlandırılan devlet destekli kripto para teklifinde bulunduktan sonra harekete geçti.
Teknik ayrıntıları hala daha belirsiz olduğu halde Tanrıkulu Türkcoin’nin diğer kripto para birimlerine göre daha az risk taşıyacağını savundu. Bu projeyle birlikte varlığa dayalı menkul kıymetlerin de dijitalleştirilmesi amaçlanıyor.
Hazırlanan raporda; “Vergi kaçakçılığının önlenmesi, kara para aklama, dolandırıcılıkla mücadele için yeni düzenlemelere ve yapılacak çalışmalara öncelik verilmelidir. Her türlü riski değerlendirdikten sonra cesaret verici düzenlemelerin yürürlüğe konulması, kripto para piyasasında özellikle de bitcoinden gelir elde etmemizi sağlayacaktır. Bu bağlamda, ülkenin bu alanı düzenlemek için zorunlu bir borsa ve yasaya ihtiyacı var” denildi.
Ayrıca Türk Hava Yolları, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Türk Telekom gibi önde gelen milli şirketlerinde varlık sepetinde dahil edilceği belirtildi.
Tanrıkulu Al-Monitor’e yaptığı açıklamada;
“Dünya dijital bir sisteme doğru ilerliyor. Türkiye çok geç olmadan kendi dijital altyapı sistemini ve para birimini yaratmalı. Blockchain altyapısını geliştirmemiz lazım. Bugün dünyada 1400’ün üzerinde dijital para birimi var ve ülkeler bu para birimlerini kullanıyor. Biz de varlık fonu ve milli şirketlere dayanan bir dijital para birimi oluşturabiliriz. Talep var ve kendi para birimimizi oluşturmalıyız. Dijital çağa ve blockchain teknolojisine karşı koymak anlamsız. Elbette bu ulusal uzlaşmayı gerektiren bir konu” dedi.
7 Şubat Çarşamba günü CNN Türkiye ile yapılan röportaj yapan ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hükümetin ulusal bir dijital para birimi hazırlığına girdiğini söyledi. Şu anda Türkiye’de kripto para birimi kullanımının yasadışı ve riskli olmasına karşın dijital para birimleri üzerine kendi çalışmalarımızı başlatmayı planladıklarını savundu.
Bir başka milletvekili ise devletin kripto para piyasasını rahatça kontrol edebilmesi amacıyla bir takım düzenlemelere gidilmesi ve Türkiyedeki dijital para birimleri ile ilgili yasa boşluğunun kripto paraların yasadışı kullanımlara neden olabilceğini savundu.
Her türlü riski değerlendirdikten sonra bu alanda bir düzenlemeye gidilmesi kripto para pazarından gelir elde etmemizi sağlayacak ve bu bağlamda ülkenin dijital alandaki hakimiyetini düzenleyecek yasalara ihtiyaç var.
Özellikle Tanrıkulu’nun yorumları hükümet yetkililerinin CNN Türk’e verdiği ulusal kripto para satışı demecinden bir hafta sonra geldi. Geçtiğimiz Salı günü Venezuela Devlet Başkanı Maduro milli kripto paralarının ilk gün satışından ekonomide 740 milyon dolarlık büyüme sağladıklarını bildirmişti.
Yerli ve milli bir şekilde dijitalleşmenin gerçekleşmesi durumunda bu projeye destek verir misiniz?