Piyasa değeri ile dünya’nın en büyük menkul kıymetler alım satım merkezlerinden birisi olan Şanghay Borsası (SSE), menkul kıymetler piyasasında dağıtılmış defter teknolojisinin (DLT) kullanımını inceliyor.
Aralık 2017 itibariyle 5,12 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip olan Şanghay borsası, dünyanın en büyük dördüncü borsası. Şanghay borsası, doğrudan Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu tarafından yönetilen ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak karşımıza çıkıyor.
SSE, geçtiğimiz salı günü yatırım öncesi müşteri kaydı, menkul kıymet ihracı ve alım satımı, işlem sonrası ödeme gibi güvenlik işlemlerinin çeşitli aşamalarında DLT kullanımını analiz eden bir araştırma raporu yayımladı.
Hong Kong ve Avustralya gibi finans piyasalarındaki diğer mukabilleri tarafından yürütülen ve bu konuya odaklanan mevcut çalışmalara atıfta bulunan Şanghay Borsası, raporda DLT’nin Çin’de yararlı olabileceği potansiyel alanları belirledi. Bunu şu sözlerle dile getirdi:
Dünya çapındaki genel bir fikir birliği, DLT’nin finans sektörü için yeni bir devrim olacağı yönünde. Hatta ilk uygulanacağı yerler tezgah üstü menkul kıymet borsaları olacaktır.
Bununla birlikte yayımlanan araştırma makalesinde, Çin borsalarında DLT’nin potansiyel dağıtımının mevcut merkezi kayıt ve ödeme sistemi ile çeliştiği için hala bir dizi düzenleyici engelle karşılaşabileceği öne sürüldü.
Örneğin, şu anda Şanghay Borsası gerçekleşen işlemlerin takibi için vekil olarak dışarıdan yetkilileri atıyor. DLT kullanarak bunu tamamen ortadan kaldırmak ve işlemleri kolaylaştırmak mümkün.
Makalenin yazarı son olarak şunları ekledi:
Düzenlemeler gelişen teknolojiye uyum sağlamalıdır. Düzenleyici kurumların finansal yeniliği benimsemek için sağlam bir düzenleyici yapı geliştirmek amacıyla DLT konusunu çok önemli bir çalışma alanı olarak ele almasını öneririz.