Bugün mimblewimble protokolüyle yaratılmış ilk kripto para Beam’in geliştiricileri uzun süreli bekleyişin ardından Beam ana ağını ve cüzdan uygulamasını yayımladı.
Mimblewimble protokolü ilk olarak 2016 yılında ortaya çıktı ve işlemlerin tamamen gizli ve sanal olarak takip edilemez olarak yapılabildiği bir sistem olarak tanıtıldı. Tanıtıldığından bu yana büyük bir merakla bekleniyordu.
Protokol için ilk başta Grin adında bir kripto paranın geliştirildiği duyurulmuştu ancak Mart 2018’de Beam duyuruldu ve Grin’den daha önce hazırlandı. Grin’in de 15 Ocak’ta piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Beam ve Grin gizlilik odaklı Bitcoin alternatifleri olarak ekosistemde yer edinmeye çalışacak. Ayrıca kripto paralar en eski Bitcoin geliştiricilerinden de destek gördü. Örneğin Jameson Lopp eylül ayında projelerle ilgili bir paylaşımda bulundu ve Grin ve Beam’e dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Beam ve Grin oldukça benzer teknolojiyle çalışıyorlar. Beam’in geliştiricileri bir süre sonra kripto parayı kar amacı gütmeyen bir organizasyona devredeceklerini duyurdular. Diğer yandan Grin geliştirmeleri tamamen topluluk tarafından bağışlarla fonlanıyor.
Beam’in geliştirme sayfasına göre kullanıcılar hangi bilgilerinin paylaşıldığını ve hangi partilerle paylaşıldığını kontrol edebilecek. Kısaca Beam kullanırken kullanıcılar isterse saydam işlem yapabilecek. Özellikle iş için yapılan işlemlerde alışverişin taraflarının belirgin olması için bu özelliği kullanışlı olacak. Ek olarak Beam Dandelion adı verilen yeni bir teknoloji üzerine kuruluyor. Dandelion ağ trafiğini rastlantısal hale getirerek işlemlerin kullandığı gidiş yollarını gizliyor, böylece işlemler merkezsiz ağda dağıtık hale geliyor.
Beam ana ağının başlatılmasından sonra %20 blok ödülü kurucu, yatırımcı ve Beam Vakfı’nın hazinesine gidecek. Zcash’te olduğu gibi blok ödülleri beş yıl sonra dağıtılacak.
İki kripto para da ICO düzenlemeyi düşünmüyor. Beam geliştiricileri kullanıcıları madencilik yapmaları için teşvik ediyor. Böylece madencilerden başlayarak coin’lerin yayılması hedefleniyor.